Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Wiesz co jesz? 30 (nie) zdrowych przekąsek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

Nie chodzi o to, żebyś przed wyjściem do szkoły w tempie ślimaka zjadała musli z jogurtem naturalnym i piła sok z buraczków lub marchewki. Nie przeginaj też w drugą stronę i nie rezygnuj ze śniadania, które ma zapewnić porcję niezbędnych witamin i minerałów. Zwróć uwagę na składniki przekąsek, po które w pośpiechu sięgasz.

Pamiętaj, diabeł tkwi w szczegółach :). Zobacz, co kryje się za tymi hasłami:
- glutaminian sodu (E621) – syntetyczny wzmacniacz smaku
- emulgatory (E400 do E495) – pół- i syntetyczne środki zagęszczające
- syntetyczne antyutleniacze powodują alergie i podrażnienia
- tłuszcze trans (izomery) powstają podczas utwardzania olejów roślinnych, są bardzo szkodliwe
- barwniki (E104, 110, 122, 124 129) występują w kolorowej żywności (lody, gumy, serki topione)

1 Frytki

Wchłaniają tłuszcz jak gąbka i zawierają szkodliwe tłuszcze trans.
Lepszy wybór: Ziemniaki w mundurkach z jogurtem lub serkiem.

2 Zupa z torebki lub z puszki

Zawiera glutaminian sodu, barwniki, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, nie dostarcza organizmowi witamin.
Lepszy wybór: Zupa z mrożonki lub warzywa na parze.

3 Pizza mrożona

Pizza z salami to aż 40% tłuszczu, antyutleniacze, azotany i glutaminian sodu.
Lepszy wybór: Przygotuj pizzę sama. Wersja light: szynka, ser żółty, pomidory, papryka, pieczarki, cebula, brokuły lub szpinak itd :).

4 Napoje gazowane

Duża zawartość cukru i konserwanty! Symbol E, to nie witamina, lecz emulgatory i wzmacniacze smaku!
Lepszy wybór: Woda niegazowana lub sok klarowny.

5 Mięso

Codzienne spożywanie wołowiny i wieprzowiny zwiększa ryzyko zachorowań na raka jelita grubego i miażdżycy. Może być przyczyną nadciśnienia oraz chorób serca.
Lepszy wybór: Białe mięso, filet z kurczaka, ryby.

6 Kiełbasa

Zawiera ponad 20% tłuszczu i sód!
Lepszy wybór: Szynka parmeńska, chuda wędlina polędwica lub pieczone mięso.

7 Shake mleczny

Jest sycący, ale... Zawiera ok. 23% tłuszczu i 67% cukru.
Lepszy wybór: Maślanka, jogurt pitny, kefir lub kakao. To ostatnie zawiera witaminy, działa pobudzająco i regenerująco. Do tego magnez, potas i witaminy.

8 Owoce z puszki

Nawet te w lekkim syropie są niezwykle kaloryczne. Zawierają cukier i znikome ilości witamin.
Lepszy wybór: Świeże lub suszone owoce.

9 Dressing

Zawiera tłuszcze trans, glutaminian sodu i sód.
Lepszy wybór: Sos winegret lub węgierski. Możesz też zrobić sos z oliwy z oliwek, winnego octu, cebuli lub czosnku, pestek z dyni lub słonecznika.

10 Batonik

Czy wiesz, że karmel to nic innego jak biały cukier i mleko? Unikaj tego jak ognia!
Lepszy wybór: Jeśli masz nieodpartą chęć na coś słodkiego, sięgnij po gorzką czekoladę.

11 Nutella

To prawdziwa bomba kaloryczna: 50% tłuszczu + 50% cukru. Niekorzystnie wpływa na cerę, sprzyja otyłości i próchnicy.
Lepszy wybór: Miód, jest równie słodki, lecz nie zawiera tłuszczu

12 Ser topiony

Jest ciężkostrawny, zawiera dużo tłuszczu, konserwantów i "ulepszaczy".
Lepszy wybór: Ser gouda, feta, ementaler, rokpol.

13 Ketchup

Jedna trzecia zawartości opakowania to cukry(!).
Lepszy wybór: Musztarda lub chrzan :).

14 Nektary

To rozcieńczone soki (wsad owocowy 25%, a reszta to woda i cukier)!
Lepszy wybór: Stuprocentowe soki owocowe lub warzywne.

15 Jasne pieczywo i makaron

Same puste kalorie pozbawione wielu cennych składników.
Lepszy wybór: Pieczywo i makaron z mąki pełnoziarnistej. Zawiera błonnik, witaminy i minerały.

16 Torty i ciasta

Znajdziesz w nich tłuszcze, cukry, emulgatory, a także stabilizatory i syntetyczne przeciwutleniacze.
Lepszy wybór: Ciasto domowe, sernik na zimno lub szarlotka.

17 Sucharki

Niestety, te z mąki pszennej dostarczają sporo kalorii i węglowodanów (prostych).
Lepszy wybór: Wafle ryżowe są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.

18 Gotowy mus owocowy

Niby owoce, ale ten... cukier!
Lepszy wybór: Mus domowej roboty. Wrzuć świeże lub mrożone owoce do blendera: kiwi, ananas lub truskawki itd.

19 Paluszki rybne

Jeśli nawet zawierają kwasy Omega 3, to jednak smażone w panierce działają na niekorzyść.
Lepszy wybór: Ryba gotowana z ziołami na parze.

20 Żelki

Plusy: 0% tłuszczu, minusy: duża zawartość cukru. 100 g żelków to ok. 300 kcal.
Lepszy wybór: Suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki lub jabłka.

21 Płatki kukurydziane

Uwaga, zawierają cukier i peptydy!
Lepszy wybór: Musli lub otręby i zarodki owsiane lub pszenne.

22 Słodziki

Są syntetyczne i półsyntetyczne. Niektóre zawierają sacharynę i cyklaminiany
Lepszy wybór: Miód lub cukier trzcinowy

23 Majonez

W jego składzie są konserwanty, sztuczne substancje smakowe i przetworzone tłuszcze.
Lepszy wybór: Sos z opakowania naturalnego jogurtu, soli morskiej, pieprzu, natki pietruszki i kopru.

24 Rogalik

W ich składzie jest zazwyczaj margaryna. Ta z kolei zawiera tłuszcze trans.
Lepszy wybór: Pieczywo pełnoziarniste z niskotłuszczowym dżemem, miodem lub konfiturami.

25 Hamburger

Skład: mięso czerwone, majonez, serek topiony i białe pieczywo.
Lepszy wybór: Kanapka z chleba razowego, szynką, serem żółtym, pomidorem i sałatą itd.

26 Jogurt owocowy

W 150g jogurtu truskawkowego jest zaledwie 5% owoców, a reszta to cukier i tłuszcze!
Lepszy wybór: jogurt naturalny lub maślanka.

27 Słodkie musli

Zawiera 20% cukru!
Lepszy wybór: Niesłodzone musli z dodatkiem świeżych owoców.

28 Sałatka

Gotowe w pojemniczkach lub w barach typu Fast food zawierają majonez lub tłuste dressingi.
Lepszy wybór: Surówka ze świeżych warzyw lub mizeria po węgiersku.

29 Ciasta kupne

To węglowodany proste i cukier, a zawarta w nich margaryna to tłuszcze trans.
Lepszy wybór: Ciasteczka z mąki pełnoziarnistej

30 Chipsy

Duża zawartość sodu i tłuszczy trans
Lepszy wybór: garść orzechów lub mieszanka studencka

Tekst: Bravo GiRL

Czyli wychodzi na to iż na nic nie możemy sobie pozwolić.

mabud73

1 Frytki
2 Zupa z torebki lub z puszki
3 Pizza mrożona
19 Paluszki rybne
22 Słodziki
25 Hamburger
30 Chipsy
Wszystko to dla mnie "bleeee" Frytki, często smażone na starym oleju, zupa z torebki śmierdzi chemią, pizza mrożona....a co w niej jest??? Lepiej nie wiedzieć, paluszki rybne(ile ryby w rybie???), słodzik, sama chemia, hamburger, dmuchana bułka z "krową zmieloną z łańcuchem", chipsy, odpady ziemniaczane w przyprawach..... A może zastanówmy się co lepiej jeść? Było by tego mniej :)
W dzisiejszych czasach chemia jest we wszystkim, chyba że ktoś uprawia coś na własną rękę. Niestety, ale wszystko co nie zdrowe jest najbardziej popularne i dobre, przynajmniej dla mnie:), mowa tu o fast foodach, chipsach itd. Osobiście fast foody jem od czasu do czasu, jak mnie najdzie ochota, bardziej rzadziej niż częściej:)
Wiem że mowa o "przekąskach" dla dziewczyn czytających Brawo GiRL ale przedstawię jak to wygląda u mnie :

Frytki Sam robię w domu na bardzo świeżym oleju. Nie smażę ich tylko gotuję w gorącym oleju. Są pyszne. Ziemniaki kroję na 4 części i smaże w takiej postaci.
Napoje gazowane Codziennie spożywam wodę mineralną (lub nie mineralną) lekko gazowaną zwykłą bezsmakową. Nie narzekam. Żyję zdrowo. Woda jest niezbędna dla organizmu.
Mięso , Kiełbasa i Paluszki rybne Jadam od czasu do czasu od urodzenia i żyję.
Owoce z puszki Czasami aby potrawka się udała to trzeba dodać ananasy to dodaje te z puszki bo nie wyobrażam sobie skrobania surowego ananasa
Dressing - nie wiem, co to jest?
Batonik , Nutella , Nektary , Sucharki , Gotowy mus owocowy , Hamburger , Słodkie musli , Ciasta kupne , Chipsy - nie jadam. Jadłem kiedyś gdy ktoś częstował ale to było bardzo dawno temu gdy próbowałem wszystkiego aby dowiedzieć się co jest dobre a co nie. Nie polecam bo niedobre. Zwłaszcza chipsy bo nie są robione z ziemniaków.
Ser topiony Zdarza się że kupię do pracy bo na szybko posmaruję chleb czy bułki i najem się do syta. Najważniejsze jest wtedy dla mnie żeby w brzuchu nie burczało mi z głodu.
Ketchup Och uwielbiam. Ketchup Włocławek jest the best. Po nim dobry jest Ketchup Dawtona bo to również polski produkt. Kiedyś myślałem że Dawtona to produkt zagraniczny dopóki nie dowiedziałem się że Dawtona to nazwisko producenta tego produktu.
Jasne pieczywo i makaron Nie zastąpione w każdej kuchni. W zasadzie nie widzę siebie bez białego pieczywa i makaronu. Te produkty są najłatwiej dostępne i najczęściej produkowane. Ciemne pieczywo często jest sprzedawane jako czerstwe no i do tanich nie należy biorąc pod uwagę ilość sznytek i wagę.
Torty i ciasta Tylko ciasto domowe, sernik na zimno i inne. Moja mama świetnie piecze. Szarlotka? Nie wiem co to jest.
Żelki Najczęściej polecane dzieciom. Jest to minimalne źródło łakoci i żelatyny.
Płatki kukurydziane Podobno są bardzo zdrowe. Nie wiem jak to wygląda obecnie ale dawno temu jadłem je na śniadanie w misce z mlekiem i czułem sie dobrze.
Słodziki Lubię stosować do kawy zamiast cukru. Piję również colę light ze słodzikami i żyję. Miód jest bardzo szkodliwy na zęby. No i psuje smak kawy i herbaty chyba że ktoś lubi eksperymentować ze smakami to polecam. Cukier trzcinowy jest makabrycznie drogi. Najtańsze jakie widziałem to 5 złotych za 0,5 kilo. Owszem jest zdrowszy ale za taką kasę? Jak dla mnie pułap nie do osiągnięcia.
Majonez Do potrawki idealny. Do sałatki warzywnej niezastąpiony. Bardzo dobry gdy jest domowej roboty zwłaszcza z miąższem z ugniecionych ząbków czosnku daje idealny zamiennik kupnych "sosów" czosnkowych.
Rogalik W skład nie uwierzę póki nie zobaczę. Gdy byłem dzieckiem to rodzice mi kupowali rogaliki prosto z pobliskiej piekarni. Były pyszne i pachnące.
Jogurt owocowy Nie jadam w ogóle ale jogurt naturalny lub maślankę owszem.
Sałatka ...zawierają majonez... bo bez niego warzywa nie utrzymały by się i sałatka nie miała by tego czegoś. Majonez do sałatki jest niezastąpiony.