Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Sałatka obozowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nazwa sałatki jest taka a nie inna, ponieważ najczęściej robiło się ją na obozach, gdzie w plecaku były tylko puszki.

Domowa wersja jest smaczniejsza i równie prosta (i tania) w wykonaniu.
Składniki:
-konserwa rybna (filety śledziowe albo z makreli, w oleju bądź w pomidorach)
-fasolka czerwona puszkowana
-cebulka
-zielony ogórek

Wykonanie:
Do miski wrzucamy konserwę rybną i rozdrabniamy widelcem. Kroimy cebulę w miarę drobno i dorzucamy do miski. Dodajemy pół puszki fasolki (fani fasolki mogą wrzucić całą). Ogórka kroimy w ćwiartki albo połówki plasterków, bądź w kostkę i wrzucamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać trochę przecieru pomidorowego.

Potrawa ma taką zaletę, że jest tania i szybka w wykonaniu, a idealnie zapycha brzuch przy pustawej lodówce i braku czasu. Można śmiało eksperymentować i dodawać inne składniki (kukurydza, papryka itp).

Smacznego