Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Sterowanie komputerem za pomocą siły woli!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[Obrazek: dUrfZFr.jpg]
W ostatnich latach na rynku obserwuje się coraz większe zainteresowanie tzw. interfejsem BCI (Brain-computer interface). Firma Emotiv Systems jest australijską firmą rozwijającą technologie sterowania komputerowego opartą na EEG (elektroencefalografia). To wydaje się jak patent rodem z filmów SF, ale jest to jak najbardziej możliwe, a co lepsze już istnieje. Dzięki interfejsowi firmy Emotiv Systems możemy przy użyciu mowy, gestów lub samych myśli sterować interfejsem w grze bądź programie. Za pomocą 14 elektrod przyłożonych do naszej głowy i specjalnego żyroskopu, interfejs EPOC pozwala odczytać myśli związane z podstawowymi ruchami (góra, dół, prawo, lewo), oraz zoom (przybliżanie i oddalanie obiektu). Dodatkowa opcja pozwala także na znikniecie sterowanego obiektu, gdy tylko o tym pomyślimy oraz na odczytanie sygnałów mózgowych związanych z ruchami naszych mięśni twarzy i obrazować jej wyraz (np. uśmiech, zdziwienie). Oczywiście wszystko jest wykrywane za pomocą EEG i żyroskopu. Niestety na tym etapie urządzenie cechuje się niewielkim opóźnieniem w wykrywaniu sygnałów
(w przypadku ruchu mięśni jest ono znacznie mniejsze, bo zaledwie 10ms).
Jak na razie interfejs jest w fazie rozwoju, ale już można zobaczyć sposób działania tego niesamowitego wynalazku. Firma zapowiada również premierę rynkową samego urządzenia.
Prezentacja urządzenia

Jak widać na tym wideo, to działa! W przyszłości każdy z nas będzie mógł sterować programami, maszynami, a i może całym naszym domem mając na głowie to wspaniałe urządzenie. Głównym motywem dla którego zaczęto nad nim prace były gry komputerowe, a raczej możliwość sterowania nimi za pomocą naszego umysłu. Emotiv Systems jest pionierem tej technologii i projekt darzy zainteresowaniem coraz więcej firm, producentów i developerów. Ta technologia przyniesie rewolucję w urzeczywistnieniu marzeń osób niepełnosprawnych. Dzięki rozwojowi robotyki być może w przyszłości, każdy człowiek który w wyniku pechowego losu czy z przyczyn naturalnych nie może chodzić, teraz będzie mógł. Kończyny lub egzoszkielety sterowane za pomocą podobnego interfejsu umożliwią im normalne życie.

Zapraszam do komentowania.
Ja steruje oczami... wystarczy, że spojrze na komputer, a moja siostra już biegnie żeby go włączyć :P A tak w temacie to ciekawe, ale dziwnie to wygląda ;d
Do czego to technologia dojdzie - chcą mi zabrać przyjemność sterowania myszką i klawiaturą?
Mówię nie! - żart oczywiście. Tego typu sterowanie jeszcze długo nie będzie możliwe bądź będzie
za drogie dla potencjalnego odbiorcy, jednak ścieżka którą dążą deweloperzy jest ciekawa.
Zastanawia mnie tylko jedno - czy tak w ogóle jest nam to potrzebne?
Sebastian napisał(a):Zastanawia mnie tylko jedno - czy tak w ogóle jest nam to potrzebne?
Oczywiście że nie, ale wyobraź sobie survival horror w którym aby przetrwać musisz za pomocą swoich paranormalnych zdolności przenosić przedmioty i walczyć z wrogami. Teraz zakładasz urządzenie na głowę i własnymi myślami starasz się wycisnąć siódme poty żeby przemieścić ciężkie pudło swoją dyńką. No dla mnie taka gierka bomba!
hmm bardzo ciekawe .
ale ja wolę klawiaturę i myszkę :)
gdyż takiego typu urządzenia nie będą dostępne z moim budżetem przynajmniej dobre parę tysięcy to kosztuje na stówę .
choć fakt podany przez Swordnacer jest bardzo kuszący jeżeli była by możliwość przetestowania tego było by super . Jestem bardzo ciekawy efektów.
PS. choć nie jestem pewien ze względu na wagę . na pewno granie czy surfowanie po internecie jest przyjemne z czymś na głowie :)
(18.02.2013, 18:34)vipper napisał(a): [ -> ]Ja steruje oczami... wystarczy, że spojrze na komputer, a moja siostra już biegnie żeby go włączyć :P

umarłem Haha
Nic co ma być dla graczy na masową skale nie może być drogie. Trzeba jeszcze poczekać aż urządzenie dopracują, a później będą musiały wyjść pierwsze gry. Jeśli urządzenie ma zarabiać, to musi być ogólnie dostępne i w rozsądnej cenie. Kinekt też nowość, a cena nie zabija jeśli chodzi o wersję PC'tową. W dodatku nie ma jeszcze kinektowych gier na PC i dlatego jest on w takiej cenie, a nie innej. Z drugiej strony deweloperzy będą musieli wykupić licencję na korzystanie z technologi firmy Emotiv Systems i z tego ta firma będzie czerpać główny zysk.