Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Cantucci z migdałami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

[Obrazek: 4d84d17c03b4e_440.jpg]

Składniki dla >6 osób

40 dkg mąki pszennej, 20 dkg cukru, 4 jajka, 10 dkg startej skórki z pomarańczy,
30 dkg płatków migdałowych, 3 łyzki masła, szczypta soli,
płaska łyzeczka proszku do pieczenia,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

1. Najpierw miksujemy jajka z cukrem . Mąkę i proszek do pieczenia wymieszac razem , dodac masło, sól , dodac jajka z cukrem i na końcu skórka z pomaranczy i migdały (połowe z nich trzeba drobno pokruszyc , a druga zostaje w płatkach) . Zarobic ciasto .

2. Gdy ciasto jest gotowe formujemy wałki o średnicy 4 cm , kroimy ukosnie na plastry 1,5 cm grube .Przed wstawieniem można posmarowac białkiem (niekoniecznie) Nastepnie do goracego piekarnika i piec 180 stopni ok 1 godz az sie zarumienią

3. Gdy przestygną posypac pudrem . Najlepiej smakuja na następny dzień po upieczeniu