Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jak długo może pracować laptop.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Chciałem się dowiedzieć jak długo może nieprzerwanie pracować laptop podczas ściągania plików z internetu i podczas intensywnego grania w gry.

Zależy mi na tej wiedzy ponieważ często zostawiam laptopa włączonego na całą noc jak coś ściągam. Wyjmuję baterię i podłączam laptopa do zasilania ładowarką. Włączam pobieranie plików w programie Internet Download Manager, włączam tryb oszczędzania energii i zamykam klapę, przez co ekran jest w spoczynku.

Przy okazji też chciałbym się dowiedzieć ile laptop może intensywnie pracować. Chodzi mi tutaj o dobre gry.

Mój Sprzęt jak by ktoś chciał:
Acer Aspire 5755G.
Windows 7 x64 home premium.
procesor 2.4 GHz.
4 GB RAM.
Karta graficzna Nvidia Geforce GT 540M.
Ile dokładnie nie powiem. U mnie laptop działa 20h-18h na dobę.
Lecz musisz uważać, bo przy intensywnej pracy szybciej może Ci się spalić.

Assassin-X

U mnie komputery chodzą 24/7 z przerwami kiedy nie ma prądu . Nie słyszałem jeszcze żeby się komuś komputer spalił bo za długo był włączony.
Jeżeli ma dobre chłodzenie to nie powinien się nigdy spalić:)
U mnie laptopy jak i PC działają 24/7 z przerwami na odkurzanie "wnętrzności" i tak przez cały rok, nigdy nie miałem przypadku żeby mi się spalił laptop przez to.
Owszem podzespoły mogą zużywać się szybciej ponieważ ich żywotność jest przewidziana na jakiś okres godzin pracy (np. żywotność podzespołu to 600000 h) więc jeśli sprzęt pracuje 24h dziennie to przeliczając jego żywotność na dni będzie ona krótsza niż w przypadku pracy 8h dziennie.
Nie ma takiego limitu, jeśli laptop jest odpowiednio chłodzony.
Po drugie nawet jeśli laptop zacznie się przegrzewać tj. temperatura procesora zacznie zbliżać się do 60 - 90 stopni
BIOS automatycznie wykryje że coś się dzieje i odłączy prąd, także możliwość spalenia komputera praktycznie
nie istnieje no chyba że będzie przebicie na linii ale to inny temat i dotyczy on wszystkich urządzeń elektrycznych.

Warto żeby czyścić laptop regularnie - im będzie czyściejszy tym ciszej będzie pracował i mniej zużywał.
Największym wrogiem elektroniki w tym przypadku procesora jest przegrzanie.
(18.02.2013, 14:54)B0hazard napisał(a): [ -> ]Nie ma takiego limitu, jeśli laptop jest odpowiednio chłodzony.
Po drugie nawet jeśli laptop zacznie się przegrzewać tj. temperatura procesora zacznie zbliżać się do 60 - 90 stopni

Skąd Ty takie bzdury bierzesz ?
Bezawaryjny czas pracy przez każdego producenta podzespołów jest określany w godzinach pracy a nie dniach.
Po drugie temperatury procesora jakie podałeś są jakieś dziwne, 60 stopni dla procesorów (zazwyczaj AMD) jest temperaturą normalną, stare procki AMD miały temperaturę pracy na poziomie 76 stopni.
Jedynie górna granica którą podałeś 90 stopni jest zabójcza dla większości procesorów z rodziny Intel.

Co do biosu i wyłączenia komputera w momencie jego przegrzania też podchodziłbym ze sporym dystansem do tego, jeśli bios będzie miał błędy (nie był aktualizowany w momencie wydania nowszej wersji) to może się zdarzyć że nawet nie zareaguje.

Wszyscy piszą tylko o CPU (procesorze) ale nikt nie wspomina o dysku twardym który dużo szybciej padnie przy przegrzaniu niż procesor.

Najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzenie temperatur krytycznych dla podzespołów zamontowanych w PC/Laptopie i zainstalowania jakiegoś programu monitorującego który w porę nas poinformuje o temperaturze zbliżającej się do krytycznej.