Mam takie pytanie, ponieważ pisałem sprawdzian z matematyki i nie rozumiem jednego zadania, proszę o to by ktoś mi rozwiązał to zadanie i wytłumaczył jak to się rozwiązuję.
Podaj dziedzinę funkcji y=x-4/2x-8.
Czy liczba 4 jest miejscem zerowym tej funkcji ?.
Dziedzina funkcji - zbiór liczb rzeczywistych oprócz 4, bo ta liczba da 0 w mianowniku
Czy liczba 4 jest miejscem zerowym funkcji? - należy w miejsce X podstawić 4 i jeśli wyjdzie 0 to tak.
A więc:
y=4-4/2*4-8=0/0 tego działania nie można wykonać, a więc nie jest miejscem zerowym liczba 4.
Ale przy podawaniu miejsca zerowego i dziedziny patrzymy na licznik czy na mianownik ?.
Widmo, aby podać miejsce zerowe należy rozwiązać całe równanie. Natomiast w mianowniku ułamka (a więc pod kreską) nie może być zera, ponieważ "pamiętaj, cholero, nigdy nie dziel przez zero!".
WODMO29 napisał(a):Ale przy podawaniu miejsca zerowego i dziedziny patrzymy na licznik czy na mianownik ?.
No i tak samo podchodzisz do matmy jak do czytania postów. Już ci wcześniej pisałem na forum jakie warunki należy sprawdzić.
swordancer napisał(a):Zapamiętaj sobie wszystkie wyjątki:
Mianownik musi być różny od zera.
Wartość pod pierwiastkiem musi być większa lub równa zero.
logaX i lnX, gdzie X musi być większy od zera.
No i funkcje cyklometryczne są jeszcze, ale to cię na razie chyba nie dotyczy.
Niezależnie, czy te wyjątki są w mianowniku, czy w liczniku. Zawsze rozpisujesz równania dla każdego z osobna i w ten sposób otrzymujesz dane do wyznaczenia dziedziny i miejsc zerowych.