Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Acer Aspire One D260
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zrezygnowałem z zakupu produktu eMachines postawiłem na coś lepszego i właśnie dziś sprawiłem sobie laptopa acer Aspire One D260 niestety ma zainstalowany Windows 7 Starter ale do internetu w zupełności wystarczy a plusem będzie to że choć na chwilę oderwę się od używanego od 10 lat Windowsa XP który już zaczyna mi się nudzić :D, komputer ma wbudowany modem 3G i to jest kolejny ogromny + zasięg internetu na modemie na 5 nie odbiega w niczym modemowi Huawei E1820 21mb/s, czasami wydaje mi się że jest nawet od niego lepszy. Komputer bardzo cichutko pracuje a jego waga to zaledwie 1,25kg. Cena notebooka to 1299zł (Media Markt Ostrobramska, Warszawa) więc nie jest to zbyt wygórowana kwota.

[Obrazek: aspire-one-d260.jpg]

Nazwa: Acer Aspire One D260
Procesor: Intel Atom N450 1.66GHz, 512 cache
RAM: 1GB
Bateria: 6-cell Li-ion battery
Dysk: HDD 250 GB
System: Windows 7 Starter
Cena: 1299,-

mabud73

Center, uważaj tylko na inwerter w tych laptopach (panel odpowiedzialny za dostawę prądu do świetlówki podświetlającej matrycę). Lubią w krótkim czasie "wysiadać". W/g mnie wybór trafny. Cena z jakością jest na poziomie.
Hm. 1GB pamięci dla systemu Windows 7 ? Czyżby to tak jak dawniej 256MB dla Windows XP? Do tego karta graficzna pobierająca 128MB z tej pamięci czyli dla systemu i ewentualnie jakichś programów pozostanie fizycznie około 900MB. Im więcej programów typu antywirus, gadu-gadu, skype tym mniej dostępnej pamięci dla systemu. Nie wiem nie znam się więc możliwe że system Windows 7 Starter to taki zoptymalizowany system że poradzi sobie nawet gdy będzie miał te solidne 512MB pamięci do dyspozycji.
Wiesz, skrzypas :) GG na cacku nie używam podobnie jak skype bo gg jest za duże na taki wyświetlacz :) a ze skype nigdy nie korzystam. Jeśli już to używam Web gadu a tak to mam otwartą tylko mozille i Acer 3G conection manager. Mabud nie strasz :D dobrze że jest gwarancja na 24 miesiące a co do tego to gdzie ty to wyczytałeś, pierwszy raz taką opinie słyszę, tyczy się to do Acer czy jeszcze jakichś ?

mabud73

(29.03.2011, 18:35)CenterPL napisał(a): [ -> ]Mabud nie strasz :D dobrze że jest gwarancja na 24 miesiące a co do tego to gdzie ty to wyczytałeś, pierwszy raz taką opinie słyszę, tyczy się to do Acer czy jeszcze jakichś ?

Sam mam Acera Aspire 5315, starszy brat tego co masz. Wyczytałem to szukając przyczyny migania oświetlenia mojej matrycy. W wielu przypadkach dotyczyło to Acerów. Fakt, stało się to po 2,5 roku używania, ale natknąłem się na wypowiedzi gdzie awarii ulegały komputery zaraz po końcu gwarancji. Jedyne pocieszenie to to że taki moduł to koszt w granicach tylko 30-40 zł. Właśnie taki zamówiłem, wymieniłem i "śmiga" :)
Trzeba też zauważyć że twój laptop ma sporo większą matrycę, ja osobiście mam w domu od ~5 lat jeszcze dwa Acer-y 5530 i 3690 na nich problemu nie zauważyłem a również firma acer mogła naprawić ten problem dając lepsze części.

Pożyjemy zobaczymy :D

Na szczęście nie ma 6 miesięcznej gwarancji jak eMachines bo jak byś mi o tym powiedział po zakupie jego to bym się obawiał :)