Konfiguracji ciąg dalszy.
Ponieważ mój nowy laptop ma dziwny podział partycji:
(C

884 GB
(D

25 GB
a reszta jak mniemam przeznaczona na potrzeby systemu oraz opcję "recovery".
Chciałbym ten stan nieco zmienić... Tzn: pomniejszyć C: do około 200 GB.
Ponoć w Windows 8 jest takie narzędzie, dzięki którym mogę zmienić
rozmiary partycji bez straty danych itp.
EaseUS Partition Master Home Edition. Świetny program i możesz być pewien, że dane zostaną zachowane. Jest intuicyjny, więc nie powinieneś mieć problemów.
Teraz standardowa aplikacja:
W Windows wejdź w panel sterowania, narzędzia administracyjne, zarządzanie komputerem i zarządzanie dyskami. Tam klikasz na daną partycję (prawym), zmniejsz wolumin i wydzielasz wolną przestrzeń której potrzebujesz, a późnej przydzielasz ją do nowej lub innej partycji. Banalne w obsłudze, aczkolwiek nie daje takich możliwości manipulacji pamięcią jak zewnętrzne aplikacje. Jak czegoś nie wiesz to pytaj. Oczywiście bardziej polecam użycie do tego EaseUS'a.
Polecam zawsze defragmentować dysk przed przystąpieniem do zmiany rozmiaru partycji. Proces będzie sprawniejszy i szybszy, a efekt lepszy.
Normalnie Program rewelacja, prosty w obsłudze, a zmiana rozmiaru partycji trwa króciutko.
Użyłem systemowego narzędzia "Zarządzania dyskami".
Wyglądało to mniej więcej tak:
Pomniejszyłem rozmiar partycji systemowej (C

do interesującego mnie poziomu.
Przeniosłem pliki z partycji (D

po czym usunąłem tą partycję co automatycznie
powiększyło obszar nieprzydzielony. Cały ten obszar wykorzystałem na nową partycję.
Przepraszam tych, którzy rozróżniają różnicę między partycją, woluminem itd za mieszanie pojęciami.
CzekoladowyBaron napisał(a):Przepraszam tych, którzy rozróżniają różnicę między partycją, woluminem itd za mieszanie pojęciami.
Partycja, to w m.in wolumin.
CzekoladowyBaron napisał(a):Pomniejszyłem rozmiar partycji systemowej (C do interesującego mnie poziomu.
Przeniosłem pliki z partycji (D po czym usunąłem tą partycję co automatycznie
powiększyło obszar nieprzydzielony. Cały ten obszar wykorzystałem na nową partycję.
Czyli dokładnie tak jak pisałem wcześniej.