Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Pierwotniaki w akwarium - jak się ich pozbyć?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Od chwili wymiany żwirku na nowy mam dziwny problem w akwarium.
Nie mogę wyprowadzić wody na idealny kryształ. Pływają w niej takie drobne cząsteczki, które powodują zmętnienie wody.

Dodawałem już 3 rodzaje różnych bakterii i nic. Ostatnio kupiłem nawet te najlepsze JBL'a i też nie pomogły. Facet w zoologicznym powiedział mi, żebym poczytał o pierwotniakach po czym poinstruował, żebym przez 2 tyg. nie podmieniał wody, tylko intensywnie ją natleniał. Po tym mam przez kolejny tudzień podmieniać co 2 dni, aż do uzyskania całkowitego kryształu. Kupiłem nawet nowy filtr gąbkowy o 100lh lepszy niż miałem. Obecnie ma wydajność 400l/h a nie 300l/h jak poprzednio. Natlenianie rewelacja. 3x lepsze niż miałem poprzednio.

W Internecie wyczytałem, że właśnie od razu powinienem podmieniac wodę co 2 dni aż do uzyskania przezroczystości (wypłukania pierwotniaków).
Jeszcze inni piszą, że muszę zrobić pownownie restart akwarium.
Każdy pisze inne wersje.
Czytałem również, że trzeba ograniczyć czas oświetlenia akwarium do około 10h.

Ręce mi już opadają.

Wracając do wymiany żwirku. Wlałem 1/4 starek wody bo więcej już nie miałem. Oczywiście nowy żwirek wypłukałem, nawet wygotowałem.

Macie jakieś pomysły na pozbycie się pierwotniaków?
A skąd wiesz, że to pierwotniaki a nie muł? Zrób zdjęcie. Jeśli chodzi o natlenianie to wystarczy falowanie powierzchni i jest dobre. Ja podaje CO2 i tylko ruch tafli natlenia mi wodę przez całą dobę.
Jeśli chodzi o czas naświetlania to wiąże się z nim tyle, że pierwotniaki unikają intensywnego światła, a po ciemku ich nie widać.
Pierwotniaki często występują po restarcie zbiornika, lub dużej podmiance wody na skutek destabilizacji wody. Nagły skok makro w wodzie też sprzyja rozwojowi pierwotniaków. Odmulaj dno, zrób podmiankę wody co 2 dni do 20%, pomaga MFC tropicala ale z tym bym poczekał do samego końca.
Pierwotniaki na 100%. Pojawiło się to po zmianie podłoża. Pisałem jak w nocy pękło mi akwarium mało wody udało się uratować i cała biologia została zachwiana. Do dnia dzisiejszego mam z tym problem. Już 3 podmiana i nadal woda ma takie męstne zabarwienie. Nowy filtr pracuje już około 10 dni i ani razu go nie czyściłem, żeby utworzyły się tam wszystkie bakterie.
Są sterylizatory UV do akwarium, ale to drogi interes. Sporo osób twierdzi, że skuteczne, ale i są są tacy co temu zaprzeczają. Ja nie mam potrzeby posiadania takowej, więc nie powiem czy daje to jakiś efekt. Warto jednak wspomnieć...
Bactosan też pomaga na pierwotniaki a dodatkowo ładnie klaruje wodę.
poleciłbym Ci swiatło UVC. Jestem hodowcą i wiem że to światło w czystej postaci jest szkodliwe więc zabije również pierwotniaki. W naturalnych iloaciach jest nieszkodliwe ma tylko jeden poważny - w twoim przypadku xdd Rybek możesz się też pozbyć xd Wiem to z doświadczenia w hodowli gadów xd Myśle że w przypadku rybek jest podobnie xd
Rozcieńcz sobie trochę soli kuchennej w szklance i wlej ją do akwarium w proporcjach: jedna czubata łyżeczka na 50 litrów.
Ale sól kuchenna musi być niejodowana. Inaczej wytrujesz ryby.
Ja regularnie od kilku lat wlewam roztwór soli do akwarium i nigdy nie było żadnych komplikacji. Nie ukrywam, że nie zwracałem uwagi na to czy sól jest jodowana czy nie, ale moje rybki czują się bardzo dobrze i praktycznie nigdy nie chorują.
DObra już po ptokach. Zrobiłem cały restart akwarium i jest ok. No, prawie ok, bo pojawiły się inne rzeczy, ale to już w innym wątku.
Dzięki za pomoc, ale lampy UV nie wolno używać w pobliżu ryb, a co dopiero bezpośrednio na nie. Nie wiem skąt macie te informacje, ale tak mi powiedział weterynarz.
Stron: 1 2