Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Mięsna potrawka z pieczarkami i kapustą włoską
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Kucharek

Sładniki
1 kg udźca z indyka (bez skóry i bez kości)
½ kg pieczarek
1 cebula (10 dag)
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka (ok. 15 dag)
4 duże liście kapusty włoskiej (ok. 15 dag)
słodka papryka w proszku
koperek
sól morska
pieprz

Udziec z indyka pokroić w dużą kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową. Wymieszać i smażyć bez tłuszczu. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Razem wymieszać i smażyć. Cebulę, czosnek i czerwoną paprykę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i razem smażyć. Liście kapusty włoskiej opłukać, osuszyć i pokroić. Przełożyć na patelnię, wymieszać i smażyć jeszcze razem około 20 minut. Jeśli jest taka potrzeba można dolać trochę wody lub bulionu i smażyć do momentu, aż płyn wyparuje.

Na koniec dodać słodką paprykę w proszku, koperek, sól morską i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową potrawę podawać z kefirem, maślanką lub z ryżem.