Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Benzyna czy Diesel?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co preferujecie? Jakie są wasze doświadczenia?

Benzyna często polecana jest na niedalekie i częste wypady do miasta lub poza miasto. Znacznie gorzej wypada w trasie w kwestiach spalania.

Diesel preferowany jest na dłuższe trasy ze względów spalania. Nie polecany do częstych wypadów w bliskie dla nas miejsca (rozgrzany silnik pracuje prawidłowo, gdy często nie ma czasu na rozgrzanie się z powodu, krótkich tras to żywotność silnika jest mniejsza). W przypadku tirów można zauważyć, że kierowcy nie gaszą silników na krótkich postojach.

To tyle co ja wiem na ten temat. Czekam na więcej informacji.
W wątku wykluczamy kwestię lpg itp.!
Hmm... też jestem ciekaw opinii odjechanych na ten temat, tym bardziej że za niedługo będę przymierzał się do kupna samochodu.
Dziś już nie ma aż takiej zauważalnej różnicy jak kiedyś. Fakt, diesel lubi dłuższe trasy i gorące tłoki, a benzyna lepiej radzi sobie na krótkich dystansach i w mieście, ale czasy kiedy rozpędzanie diesla, czy odpalanie na mrozie były katorgą, już się zmieniły.

Osobiście inwestuje w większości w silniki wysokoprężne, zarówno służbowo jak i prywatnie, ale benzyniaki też posiadam i nie narzekam.
Ja powiem tak, przy zakupie auta jeżeli bym brał nowy z salonu to wziął bym diesla (czemu?) ponieważ auto ekonomiczniejsze jest to nowe auto więc nie ma obaw, że turbina padnięta czy problemy z wtryskami tak jak to w używanym może się zdarzyć. Większość użytkowników diesla nie umie się nim obsługiwać wsiada odpala i gaz i po pewnym czasie użytkownik sprzedaje już samochód dobity takiemu typowemu laikowi i są problemy. Druga sprawa to trudność w kupnie używanego uczciwego diesla np. 3 letni diesel z przebiegiem 40 czy 60 tyś km jest nie możliwe bo nikt nie kupuje diesla aby pojechać w weekend na działkę, takich osób jest znikomy procent. 3 letni diesel ma przebieg minimum 90-120 tyś i takich aut wyzbywają się firmy aby nie mieć wydatków bo przeważnie przy przebiegu 150 tyś km jest do wymiany koło dwumasowe i zaczynają się drobne problemy... Ja osobiści jestem zwolennikiem benzyny są to proste silniki bez cudów i przy używanym aucie łatwiej jest nabyć uczciwsze auto niż w przypadku diesla (Oczywiście to są moje poglądy i nie każdy musi się z tym zgodzić)