Witam.
Jak w tytule, interesuje mnie wasza opinia jaką skrzynie wolicie Automatyczną czy Manualną, a może nie ma to dla was różnicy i uzasadnijcie swoją odpowiedź. Jeżeli mieliście do czynienia z Automatyczną skrzynią to opiszcie swoje wrażenia (plusy i minusy).
Automat jest wygodniejszy. Polecam go każdej kobiecie
Nie, nie był to sarkazm. Poważnie, ta skrzynia jest bardziej komfortowa. Każdy kto przerzucił się ze starego manuala na "auto", szybko się przyzwyczaja, docenia ten mechanizm i obala złe stereotypy, kłębiące się wszędzie, rozpowiadane przez ludzi, których nie stać na ten luksus. Wadą jest oczywiście cena. Nie życzę nikomu kosztów naprawy tego elementu...
Osobiście mam sentyment do standardowej skrzyni i szczerze mówiąc lubię ręczną zmianę biegów. Nasze wnuki jednak, mogą już nie pamiętać, że kiedyś podczas jazdy w mieście, trza było wykonywać tyle ruchów... Przecież to musiało być takie męczące, prawda dziadku?
Pff automat = zero frajdy z jazdy
Tyle mojego zdania, jestem za manualną skrzynią ;]
Tak sie składa, że miałem okazję kilka razy jeździć autem z manualem i automatem. Mimo, że w manualu jest więcej mieszania wolę tę skrzynię ;D.
Im człowiek młodszy, tym bardziej cieszy go skrzynia manualna. Z czasem priorytety się zmienią, zdanie również
Ja osobiści mam samochód z automatyczną skrzynią i stwierdzam, że jest to super rozwiązanie na nasza zakorkowane drogi. Jazda manualną skrzynią według mnie jest uciążliwa na mieście często człowiek nie zdąży wrzucić 3 biegu i już musi redukować i się zatrzymywać.
Wiesz, na to się nie zwraca uwagi w sumie, ale rzeczywiście tak jest na mieście, zwłaszcza w korkach. Tutaj automat wychodzi naprawdę bezkonkurencyjnie. Drive i relax. Możesz sobie spokojnie sms'a napisać
Ludzie którzy nie mieli do czynienia z automatyczną skrzynią to się boją i zawsze będą mówić, że manual lepszy. Ja dam przykład na moim Tacie. Kupiłem sobie samochód z automatem, a ponieważ ja jeszcze nie posiadałem prawa jazdy to tym samochodem jeździł mój Tata a że prawo jazdy ma od ponad 30 lat to teraz stwierdza, że już nie kupi auta z manualną skrzynią biegów już ma dość tego "wajchowania", teraz się już tak przyzwyczaił do automatu, że jak wsiądzie do manuala to zapomina zmieniać biegi czasami rusza z 3-ki itp sytuację. Jednak człowiek przyzwyczaja się do luksusu.
(04.05.2013, 04:12)Buhay napisał(a): [ -> ]Automat jest wygodniejszy. Polecam go każdej kobiecie
A co to kobiety wajchy nie potrafią obsługiwać?
Fakt, wiele osób woli automaty, mniej machania, większa wygoda, ale ja jakoś na manualną nie narzekam. Na takiej zaczynałam i nie stanowi ona dla mnie żadnego problemu, chociaż po dłuższym czasie jazdy z manualną trudno jest się przestawić na automat, zwyczajnie się zapomina, że nie trzeba wykonywać pewnych operacji.