Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Karta Graficzna do 1700 zł
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Poszukuję dobrej, niezawodnej karty graficznej z minimum 24 miesięczną gwarancją, choć wolałbym 35 miesięczną, bądź wyższą w polecanym przez was sklepie internetowym. Karta graficzna oczywiście głównie do grania, ale sprzętu nie podaję ponieważ będę sam dobierał pozostałe podzespoły pod kartę, aby uzyskać jak najlepszą wydajność przy moim własnym profilu pracy (nie tylko granie).

Powiem od razu, że mam sentyment do Nvidii ze względu na oferowane technologie CUDA i inne oraz doświadczenie, aczkolwiek zagłębiłem się w Radeony ostatnimi czasy i mój wzrok przykuł model Radeon HD 7970 Vapor-X (Wersja 3GB RAM), który oferuje nie 256, a 384 bitową szynę jak na kartę w swojej cenie i w dodatku ma ciekawe opinie i świetną wydajność, przy niskiej cenie. Nie wyśledziłem lepszych GeForców o podobnych możliwościach i mieszczących się w mojej skali. Ostatnio Nvidia oferuje karty o dość zbliżonych wynikach testów pod kątem gier komputerowych, szczególnie różnorodnych modeli z serii GTX, a o gigantycznie różniących się cenach, dlatego mnie to nieco przekierowało do Radków.

Pytam zarówno ekspertów jak i "domowych ekspertów", takich jak ja. Nie proszę o opinie typu - "Ja mam taką i jest dobra!". Jeśli ktoś miał model Radeona, który podałem, to chętnie posłucham opinii, nawet jeśli nie zna. Ostatni akapit jest po to, aby uniknąć niepotrzebnej plątaniny. Nie przekierowujcie mnie na inne fora, bo pytam Was.
Interesuje Cię np SLI ?
Niekoniecznie. Choć gry optymalizuje się pod SLI, to jednak nie oczekiwałbym lepszych rezultatów w cenie którą podałem w tym układzie w porównaniu z pojedynczą i znacznie szybka kartą graficzną o wyższej szynie. Poza tym zużycie energii niepotrzebnie by wzrosło, choć nie gra ono praktycznie roli.

Zakładając, że jestem zainteresowany musiałbyś mi podać przykładowy układ mieszczący się w cenie i linki do benchmarków, najlepiej na w programie 3D Mark i wymagających grach i porównany do tej maszynki od Radeona.

Myślałem również nad GeForcem GTX 770, którego cena idealnie pasuje do Radka, a przewyższa go mocą. Reasumując, lepiej jest raczej zakupić tą kartę i w przyszłości stworzyć z niej układ SLI, gdyby pojawiły się bardziej wymagające gry, niż układać sobie SLI na szynie 128 bitowej, nie sądzisz?

Nawet GTX 690 nie przebije SLI z GTX 770, który w przyszłości mógłbym stworzyć.
Szczerze w tym przedziale cenowym, wolałbym postawić na GTX 680 od Asusa niżeli 7970.
Generalnie lubię zielonych, miałem od nich już sporo kart i z żadną nie było problemu. Co do Radeonów,
większa szyna i ilość pamięci RAM może się przydać lecz jak na razie 2 GB do grania (na jednym monitorze, nie na trzech)
spokojnie starcza, a różnice w 256 bit vs 384 bit nie jest tak zauważalne. Po drugie, w moim miewaniu Nvidia robi
dalej lepsze, bardziej zoptymalizowane sterowniki. Po trzecie CUBA czy nawet Physics (które można wymusić na karcie AMD)
są czymś co cenie sobie w produktach zielonych.

Moje zdanie więc 680-tka i w przyszłości SLI - potwór nie komputer. Jeśli chodzi o 690-tke, po krótkiej styczności z nią
w swoim komputerze uważam że jest to zakup idiotyczny, wręcz nieopłacalny.

PS.
Moja przygoda z Radeonami skończyła się na 7870 więc trudno mi się wypowiadać o wyższych modelach.
Co do 690 masz absolutną rację, ale moje oko bardziej niż 680 2GB za niecałe 1700 zł przykuwa 770 w tej samej cenie. Wygląda na to że jest wydajniejsza, a cena praktycznie ta sama. Co na to powiesz?

Nvidia w końcu puściła cos taniego, a dob

Co do 690 masz absolutną rację, ale moje oko bardziej niż 680 2GB za niecałe 1700 zł przykuwa 770 w tej samej cenie. Wygląda na to że jest wydajniejsza, a cena praktycznie ta sama. Co na to powiesz?
W sumie masz rację. Patrzę właśnie na wyniki i 770-tka wypada lepiej.
Skąd moje polecenie 680-tki - stąd że miałem z nią styczność. Widzę jednak że 770 ma większe taktowanie rdzenia,
oraz pamięci, dzięki czemu ich przepustowość jest dużo większa. W tym wypadku, masz zdecydowaną rację
iż 770 jest lepszym wyborem w tym przedziale cenowym. Prawdę mówiąc istniało we mnie przekonanie że ta
karta jest dużo słabsza, nie wiem skąd.

W końcu nvidia zaczyna robić bardzo wydajne konstrukcje w normalnych cenach.
Co do wyboru 7970 (nie Ghz edition) vs 770 wybór jest chyba jednogłośny? :D

Właściwie, to moim zdaniem ta 770 jest odpowiedzą na kartę Radeona którą podałem. W końcu ceny wręcz identyczne, a powszechnie w takiej cenie Radek wcześniej był raczej najlepszy, no a cwanie zrobili z tym numerem modelu, bo pewnie nie jednego laika skusi. No to jeśli do 20 sierpnia nic się nie zmieni, to kupuję GTX 770.

Dzięki za porady chłopaki. :)
Poczytałem, popytałem i jestem trochę zdziwiony polityką nvidii.
GTX 770 i GTX 680 to praktycznie takie same układy graficzne na tym samym procesorze graficznym bodajże
GK104. Myślałem że w modelu GTX 680 wyciśnięto już ostatnie soki, ponieważ karta słabo się podkręcała
a tu nagle pojawia się model 770 który ma wyższe taktowania pamięci i rdzenia na dodatek jest tańszy
niż topowa 600-tka, a wydajnością wręcz pobija swojego starszego brata.

Wychodzi na to że Nvidia po prostu ciągnie z nas kasę. Może zrobić lepsze konstrukcje, tańszymi kosztami i zmniejszając
cenę dla kupującego lecz czyni to dopiero wtedy gdy AMD robi im konkurencję. Dlatego właśnie procesory intela
są cholernie drogie i cieszę się że chociaż w kwestii kart graficznych AMD robi konkurencję Nvidii, dzięki czemu
dostajemy bardzo wydajne układy za coraz mniejsze (choć cały czas dość wysokie) ceny.

Ciekaw jestem, 7970 jest dobrą konstrukcją, wszyscy sobie ją chwalą i być może kiedy nowa generacja konsol,
wyjdzie (i wyjdą na nią gry) a dobrze wiemy że będą posiadać podzespoły od AMD, wtedy Radeony mogą okazać
się lepiej przystosowane. No zobaczymy, do sierpnia jeszcze dużo może się zmienić.