18.07.2013, 19:59
19.07.2013, 04:55
A ty masz świetlówki T5 czy T8?
19.07.2013, 10:37
A jakie to ma znaczenie?
Wydaje mi się, że żadne skoro dodatkowe oświetlenie i tak leci na osobnym module, przez co masz dwie wtyczki do oświetlenia co powoduje, że do automatu wył i wł światło musisz dać rozgałęźnik na dwie wtytczki, żeby były razem wł i wył.
Wydaje mi się, że żadne skoro dodatkowe oświetlenie i tak leci na osobnym module, przez co masz dwie wtyczki do oświetlenia co powoduje, że do automatu wył i wł światło musisz dać rozgałęźnik na dwie wtytczki, żeby były razem wł i wył.
19.07.2013, 14:54
Niestety nie. Jak masz na stateczniku elektronicznym świetlówki T8 to na tym samym mogą Ci nie świecić świetlówki T5. Wymiana światła na T5 zajmie mniej miejsca pod pokrywą a co za tym idzie możesz dać ich więcej. Są drozsze ale dają wiecej światła na tą samą długość świetlówki. Statecznik magnetyczny do T8 zużywa niebotycznie więcej energii i same świetlówki. Nie jestem pewny ale chyba widzę takie dwa u Ciebie. W przypadku T5 czeka Cię wymiana rury co 5-6 miesięcy na magnetycznym. Na elektornicznym do 12-18 miesięcy. No i magnetyczny grzeje wodę w akwarium i samą pokrywę. Może stopić.
Zorientuj się jaki masz statecznik i jakie świetlówki może maksymalnie zasilić. Może wystarczy wymienić same świetlówki i kupić statecznik, bez ingerencji w pokrywę. Jedynie wymiana uchwytów na te do rur T5. To koszt 4 zł + przesyłka ewentualna.
Zorientuj się jaki masz statecznik i jakie świetlówki może maksymalnie zasilić. Może wystarczy wymienić same świetlówki i kupić statecznik, bez ingerencji w pokrywę. Jedynie wymiana uchwytów na te do rur T5. To koszt 4 zł + przesyłka ewentualna.
20.07.2013, 00:04
Już wszystko wiem.
Dodatkowe świetlówki to T5. Nie ma możliwości zamontowania T8 ponieważ są za grube i nie wejdą obok siebie przez oprawki.
Statecznik jest osobno więc to nie problem. Mogę mieć T8 i T5 pod jedną pokrywą.
O stopieniu pokrywy nigdy nie słyszałem :O i chyba mnie to na szczęście nie dotyczy bo jak póki co hula, lekko grzeje,
ale nie jest gorąco. Powiedziałbym - sklepowa norma. Szkoda, że wsadzają taką lipę, byle sprzedać.
Link, który podałem dotyczy jednak osprzętu, ale bez świetlówek.
A już myślałem, że znalazłem fajny sklep
Łączny koszt rozbudowy mojego oświetlenia o dwie dodatkowe świetlówki 2x24W co da mi łącznie 0,75/litr kosztuje mnie 160-190zł.
I niech ktoś mi powie, że akwarystyka to tani sport.
Muszę to przemyśleć...
Dodatkowe świetlówki to T5. Nie ma możliwości zamontowania T8 ponieważ są za grube i nie wejdą obok siebie przez oprawki.
Statecznik jest osobno więc to nie problem. Mogę mieć T8 i T5 pod jedną pokrywą.
O stopieniu pokrywy nigdy nie słyszałem :O i chyba mnie to na szczęście nie dotyczy bo jak póki co hula, lekko grzeje,
ale nie jest gorąco. Powiedziałbym - sklepowa norma. Szkoda, że wsadzają taką lipę, byle sprzedać.
Link, który podałem dotyczy jednak osprzętu, ale bez świetlówek.
A już myślałem, że znalazłem fajny sklep
Łączny koszt rozbudowy mojego oświetlenia o dwie dodatkowe świetlówki 2x24W co da mi łącznie 0,75/litr kosztuje mnie 160-190zł.
I niech ktoś mi powie, że akwarystyka to tani sport.
Muszę to przemyśleć...