Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Bojownik siedzi na dnie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Od 3 dni mój bojek przesiaduje na dnie.
Dziwne to zachowanie, ponieważ robił tak tylko na samym początku wiele miesięcy temu. Dawno go nie widziałem, aby siedział.

Akwarium 30l. z pokrywą, w środk kilka roślinek.
Zmieniłem rybkom pokarm na JBL i chyba od tego momentu tak się zachowuje.
Może to zbieg okoliczności, nie wiem.
A może ten pan rybek czuje się znowu tak, jakby trafił w nowe otoczenie i po prostu się boi? Zmiana pokarmu może być dla zwierzątka równoznaczna ze zmianą położenia wszak inne zasoby występują na różnych terenach i on zwyczajnie zachowuje się tak, jakby był tam "nowy", czyli ostrożnie czai się na dnie w obawie przed zagrożeniem albo osobnikami dominującymi.
Hmm, z rybek na pewno nikt mu nie zagraża bo pływa tam jedna "kurująca się" platka i neonki.
Nic więcej.
W akwarium jest jeszcze "izolatka" dla Pana platka, który molestował natrętnie chorą koleżankę.
Bojek jest tam panem wszystkiego więc nie wiem czego mógłby się bać.
Chyba zmiana pokarmu, tak sądzę.
Ja bym się nie obawiał. Mój od samego początku albo siedzi przy tafli wody albo na dnie. Czasem popływa z przodu, czasem przepłynie przez kokosa ale głównie leży. Strasznie mało rozrywkowy jest. Podejrzewam, że to może być kwestia wieku. Widziałem młode bojowniki w sklepie mające raptem 4-5cm długości żwawo pływające w akwarium. Mój już był dobrze odchowany. Podejrzewam, że to efekt starości. A poza tym jest największy i nikt mu nie zagraża, więc po co ma pływać.
Może twój też tak ma.
No tak, tylko mój się tak nie zachowywał.
Pływał, wyganiał innych z kokosa, walczył z nurtem...

W sumie to nadal taki jest, tyko zdarzy mu się dość długą chwilę przysiąść.

Wg mojej teorii to siedzenie spowodowane jest głównie chowem przez sklepy.
Trzymają je w kosteczkach 10x10 albo w kubkach.
Taka ryba staje się mało aktywna, siedzi, wegetuje bo nie ma miejsca na ruch.
Dajesz później taką do akwarium i nie przyzwyczajona do ruchu leży.

Ja swojego bojka kupiłem bardzo małego i przez parę dni tylko lubiał leżeć.
Zawsze pływał. Teraz tyko coś tak ostatnio lenia wykazuje.