Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jak podnieść iloraz inteligencji?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ostatnio zakładałem temat z IQ i jakoś zainspirowało mnie to do założenia tego wątku.
Czy da sie zwiększyć swoją inteligencje?
W szkole mówiono nam kiedyś że to genetyka decyduje.
Jak to z tym jest panie Buhayu?
Rozwijać umiejętność logicznego myślenia :D
Genetyka, czyli dziedziczenie to jedynie jakieś 50%. Resztę nabywasz sam podczas życia.

Czy da się podnieść inteligencję? Jasne. Warto powiedzieć na wstępie, że wiedza, to nie to samo co IQ. Możemy pochłonąć setki tysięcy informacji i wykładać na uniwersytecie, ale nie czyni nas to bezpośrednio człowiekiem inteligentnym. Istnieje powiązanie między tymi czynnikami, ale o tym zaraz.

Jak podnieść inteligencje? Złotego środka nie ma. Im bardziej wysilasz mózg, tym lepiej wpływa to na jego pracę. Wszelkiego rodzaju gry logiczne, począwszy od szachów, czy scrable, a skończywszy nawet na xboxowych hitach. Nauka również rozwija umysł. Im więcej się uczymy, tym lepiej przyswajamy wiedzę i rozwijamy mózg. Co za tym idzie, nauka wspomaga cały proces, ale same wiedza nie jest jego wyznacznikiem.

Bardzo pozytywnie na naszą inteligencję wpływa uczenie się języków obcych. Silnym bodźcem jest również nauka szybkiego czytania. Puzzle, krzyżówki, sudoku i oczywiście bardzo ważne - czytanie książek, wszystko to może podnieść Twój iloraz inteligencji.
Pewnie, że można. Potrzeba dużo ćwiczeń, ale jak to się mówi, człowiek uczy się przez całe życie :D
Dzieki wam za odpowiedź :)
Aż mnie wzieło żeby sie troche podnieść w inteligencji :D
Dzieki jeszcze raz no i oczywiście piwo dla pana Buhaya!
adikus955 napisał(a):Aż mnie wzieło żeby sie troche podnieść w inteligencji
Chyba raczej wzięło Cię, aby podnieść swoją inteligencję :) Oj dobra, czepiam się, heh

Odnośnie "pana" Buhaya, coś Ci mówiłem na ten temat, Kolego ;)
Kultura musi być panie Buhayu :D
Dzięki za inspiracje!
Miło, że temat tak Cię wciągnął :) Bardzo się cieszę. Poczytaj trochę wątków w dziale "Samorozwój". Znajdziesz tam wiele przydatnych tematów.
Na pewno to zrobie! :)