Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Ból lędźwiowego odcinka pleców
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Znacie jakieś domowe sposoby na ból pleców w odcinku lędźwiowym? Chyba dzisiaj źle spałem, bo tak mnie łamie od rana, że wysiedzieć nie mogę...
Jedyny jaki używam sposobu na ból pleców w odcinku lędźwiowym jest masaż leczniczy.Powiem ci że jest najskuteczniejszy sposób jak dla mnie,a przede wszystkim polecany przez lekarzy ;) Ważne jest też,specjalne ćwiczenia na ból pleców.
W domu z pewnością znajdziesz osobę,która ci zrobi delikatny odprężający masaż,po którym nie odczujesz bólu:D
No w sumie fakt, mogłem wcześniej pomyśleć o masażu :)
Masaż masażem, ale powinien Cię ktoś wysmarować maścią rozgrzewającą. Rób też sobie ciepłe okłady i ogranicz siedzenie przed komputerem bo myślę, że to najprawdopodobniejsza przyczyna bólu.
Od siedzenia, to nie to, już wiem chyba od czego... Przed południem leżałem z koleżanką na łóżku, nogi mając na ziemi. To właśnie po tym zaczęły bolec mnie plecy, a teraz jak się tak położę i chce wstać, ból jest nie do zniesienia... To nie pierwszy raz ogólnie, czasami mnie tak złapie właśnie od złego spania na przykład, kiedy nogi mam niżej. Po 2 dniach przechodzi przeważnie ;) Dzisiaj nie chce mi się już fatygować, ale jutro masażem się wyleczę, heh.

No właśnie, a te maści, to daje coś w ogóle, czy tylko mnie nagrzeje jak amol? Nie lubię strasznie tego uczucia.
Jak zawsze wygrzewam plecy podczas kąpieli w ciepłej wodzie, a potem po kąpieli natryskuje je naprzemiennie zimną i ciepłą wodą. Na drugi dzień jest o wiele lepiej. ;) Dobrą opcją będzie też termos z gorącą wodą.

Mnie od czasu do czasu boli ten odcinek pleców właśnie od złej pozycji podczas spania. Chcąc nie chcąc muszę spać na brzuchu, śpiąc bokiem czy na plecach po prostu nie potrafię. I właśnie często nogi są niżej, a kręgosłup napięty. W necie czytałem, że osoby śpiące na brzuchu powinny podkładać poduszkę pod stopy.
Diablo09 napisał(a):W necie czytałem, że osoby śpiące na brzuchu powinny podkładać poduszkę pod stopy.
Hmm... w jakim celu?
Ja w większości też śpię na brzuchu i nigdy nic mnie nie boli, ale czasem, jak nie śpię u siebie, w krzyżu trochę łamie. Zawsze ten odcinek lędźwiowy... Skubaniec :)
Nicholas napisał(a):Hmm... w jakim celu?
Dzięki temu nogi są wyżej, odcinek lędźwiowy nie jest napięty i może 'odpocząć'. Czytałem kiedyś o tym artykuł, postaram się go tutaj podać jeżeli go znajdę.
Eee, ja nie lubię strasznie mieć nóg wyżej jak śpię na brzuchu. Często nawet spuszczam sobie stopę z łóżka, ale to nie ma wpływu na kręgosłup.
Stron: 1 2