Od jakiegoś czasu na moim pulpicie ukazały się dwie ikonki widoczne powyżej.
Zacząłem się zastanawiać, na jakim programie się skupić - dokładniej mówiąc
którego zacząć się uczyć.
Tak więc leci pytanie dla Was, który program jest (według Was) lepszy i dlaczego?
Oczywiście podkreślam iż zdaje sobie sprawę że i jeden i drugi to prawdziwe
kombajny do grafiki 3D. Mi głównie chodzi o Wasze spostrzeżenia dot. obsługi,
stabilności szybkości renderingu.
Czekam na Wasze opinie.
Cinema łatwiejsza, Max bardziej skomplikowany. Jeśli opanujesz Cinemę to bez problemu zrobisz ciekawsze cuda niż ktoś w Maxie mimo tego, że Max jest uważany za program "lepszy". Poza tym Maxa używa więcej osób. W żadnej firmie nie spotkasz się pracą przy Cinemie, gdyż wszyscy kładą nacisk na Maxa, ewentualnie Maykę.
Cinema to program typowo domowy, dla obeznania się z grafiką 3D. Jeśli poważniej o tym rozmyślasz to zacznij naukę Maxa, ponieważ C4D Ci się w przyszłości nie przyda.
Dodam też, że nie jest ważne na czym pracujesz bo nawet w Blenderze idzie zrobić konkretną robotę. To są tylko silniki, a Twoja już sprawa jak je wykorzystasz
Podałeś argumenty których się spodziewałem.
Cinema 4D jest gorsza tylko dlatego że używają ją tylko Niemcy
.
Prawdę mówiąc lepiej pracuje mi się w Cinemie wszystko jest poukładane logicznie, program działa stabilnie (nie trzeba zapisywać
co 5 min. jak to bywa w Maxie z tego co czytałem). Zainteresowałem się 3DS Maxem tylko dlatego że jest na niego popyt.
Chyba trzeba się będzie jednak przeprosić z Maxem. Jeśli już się czegoś uczyć to niech mi się to przyda w przyszłości.
Jeśli masz zamiar utrzymywać się z 3D to zdecydowanie rozpocznij naukę Maxa.