Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jeden z 7 cudów polski - Kolorowe jeziorka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W miniony weekend odwiedziłam chyba najpiękniejsze miejsce w Polsce,
a już na 100 % najpiękniejsze na dolnym śląsku.
Do niedawna mój ukochany Książ był dla mnie perłą mojego regionu ale
od soboty mam coś lepszego, piękniejszego.

Kolorowe Jeziorka jeden z 7 cudów polski. informacje

Wędrówkę zaczynamy od Żółtego Stawu. Okala go ogromna skała łupkowa ma niesamowite kolory i fakturę.
[Obrazek: va68.jpg]

[Obrazek: baiv.jpg]

Pod skałą przy Żółtym Stawie jest tunel którym możemy się swobodnie poruszać.
[Obrazek: ufng.jpg]

[Obrazek: jfso.jpg]

Każde z 4 jeziorek zawdzięcza swój niesamowity kolor innym związkom chemicznym i minerałom.

[Obrazek: dgj0.jpg]

następne z jeziorek jest Purpurowym Jeziorkiem jedno z najciekawiej umiejscowionych ale jeszcze nie najpiękniejsze.
[Obrazek: sez8.jpg]

A teraz czas na mały cud kochani.
Błękitne Jeziorko jest czymś czego byście się nie spodziewali zobaczyć w takim kraju jak nasz. Wygląda wręcz nierealnie. Kolor zawdzięcza związkom miedzi zawartym na dnie. Woda jest krystalicznie czysta bez smaku i zapachu(sprawdziłam)

[Obrazek: zql7.jpg]

[Obrazek: im6s.jpg]

Zielonego Jeziorka Wam nie pokażę z prostego powodu ono najzwyczajniej w świecie wysycha latem.

Spotkamy tam też stare sztolnie nieczynne dla zwiedzających ale bywają odważni którzy zwiedzają je na własną rękę ponieważ nie są strzeżone.
Otoczone są skałami w prze fantastycznych barwach .

[Obrazek: z96d.jpg]

Ta dziura za nami to właśnie wejście do sztolni
[Obrazek: 3nef.jpg]

Co mogę powiedzieć poza tym że nie mogłam się napatrzeć i że każdy mieszkaniec naszego pięknego regionu i nie tylko naszego powinien to zobaczyć na własne oczy.
Ten błękit wygląda niesamowicie :)
Rzeczywiście piękne miejsce.
Świetne miejsce! Aż żałuję, że jeszcze tam nie byłem :) Błękitne jeziorko rzeczywiście wygrywa, kiedyś na pewno je odwiedzę.
Można się kąpać w tym jeziorku? :D Super zdjęcia leci za nie reputka :D. Szkoda, że mieszkam daleko od Śląska i to w dodatku w miejscu w którym nie ma co zwiadzać :(