Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Czyszczenie okularów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Mychaty

Witajcie, nie wiedziałem gdzie to napisać, ale po krótkim namyśle postanowiłem, że zrobię to tutaj.

Od kilku dni mam nowe okulary, nie chce aby skończyły tak jak stare (porysowane, ogólnie rozwalone) więc chcę o nie dbać - tylko jak?
Specjalnie kupiłem jakiś płyn i szmatkę do czyszczenia szkieł - i tu zaczyna się problem:
gdy psiknę tym płynem na okulary i czyszczę szmatką okulary z czasem wyglądają jeszcze gorzej, niż wyglądały przed tym gdy zacząłem je czyścić.
Patrząc przez nie widać jedno - białą mgłę Gniew
Czyszczę, czyszczę i końca nie widać - więc po tym czasie wkurzam się i wycieram okulary zwykłą chusteczką lub papierem toaletowym i... wyglądają świetnie!
Jeden tylko problem: boję się, że mogą się porysować od tej chusteczki lub papieru toaletowego.

Co robię źle czyszcząc okulary tą szmatką, że tak źle wyglądają? A może po prostu szmatka do kitu?
Odkąd pamiętam zawsze czyszczenie szkieł szmatką dołączoną do okularów ze specjalnym płynem to była masa roboty i efekt był gorszy od zwykłego wrzucenia pod wodę i umycia papierem...

Dodam, że szkła są z powłoką antyrefleksyjną.

A Wy jak czyścicie swoje okulary? Macie może jakiś porady jak skutecznie w niedługim czasie wyczyścić szkła? Piszcie! Papa
Ja swoje okulary po prostu czyszczę jedwabną szmatką i zamiast płynu chucham na okulary ;)
Przynajmniej ja tak robię ;P
Idź do jakiegoś marketu kup miękką ściereczkę z mikrofibry albo specjalną do mycia szyb(ma takie same właściwości ale wygląda inaczej) i używaj jej tylko do okularów.
A wszelkiego rodzaju płyny zamień na zwykłą wodę z odrobiną czegoś myjącego.
Miałam ten sam problem co ty płyn sprawiał że okulary były okropne.
Woda z płynem + chusteczka do osuszenie i ściereczka do wypolerowania.
Ludwik + woda + mikrofibra = czyste okulary.

Namocz szkiełka pod bieżącą wodą nałóż na każde szkiełko
po kropelce płynu do naczyń. Rozprowadź płyn delikatnie
palcami z obu stron. Spłucz. Wysusz miękkim papierem toaletowym
a na koniec wypoleruj ściereczką z mikrofibry.

Nie zapomnij od czasu do czasu wyprać ściereczki z mikrofibry.

A warunkach polowych używaj samej mikrofibry.
Zwróć uwagę czy na szkiełkach nie ma drobinek
piasku lub coś podobnego co mogłoby zarysować szkiełka.