Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jak i od czego rozpocząć budowę domu?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Kucharek

Witam mam pytanko a zarazem prośbę. Mam zamiar rozpocząć przebudowę pomieszczenia gospodarczego na dom mieszkalny zaznaczam ze są tam już fundamenty, piwnice i boczne ściany rozpoczęli ta budowę jakieś 20 lat temu moi dziadkowie ale zmarli i ten budynek przerobiono na stodole a ja chciałbym to poniekąd rozebrać i dokończyć dom. I moje pytanko brzmi czy potrzebuje na to nowych planów bo takie owo mam z tamtego okresu jakie pozwolenia będę potrzebował gdzie i z czym mam się udać żebym mógł rozpocząć przebudowę. Za wszystkie porady z góry dziękuję.

mabud73

(05.04.2011, 14:11)Kucharek napisał(a): [ -> ]Witam mam pytanko a zarazem prośbę. Mam zamiar rozpocząć przebudowę pomieszczenia gospodarczego na dom mieszkalny zaznaczam ze są tam już fundamenty, piwnice i boczne ściany rozpoczęli ta budowę jakieś 20 lat temu moi dziadkowie ale zmarli i ten budynek przerobiono na stodole a ja chciałbym to poniekąd rozebrać i dokończyć dom. I moje pytanko brzmi czy potrzebuje na to nowych planów bo takie owo mam z tamtego okresu jakie pozwolenia będę potrzebował gdzie i z czym mam się udać żebym mógł rozpocząć przebudowę. Za wszystkie porady z góry dziękuję.

Zacznijmy tak. Prawo budowlane zmieniło się od tamtych czasów diametralnie. Musisz wystąpić do Powiatowego lub Gminnego Inspektoratu Budowlanego o warunki dotyczące zgody na budowę. To poprzednie już nie obowiązuje. Kolejnym krokiem będzie tzw. odkrywka i inwentaryzacja stanu obecnego, czyli dokładne opisanie tego co jest i w jakim stanie się to znajduje. Jest to ważna decyzja architektoniczna, po której Inspektorat zadecyduje, czy można na tych fundamentach budować budynek. Zastanawiam się tylko, czy na takim etapie nie postawić wszystkiego od podstaw. Z autopsji wiem, że budynki (fundamenty) po tylu latach są zbyt zniszczone, ale od tego jest ta ekspertyza. W decyzji Inspektoratu będziesz miał opisane wszystkie warunki które będziesz musiał spełnić, by wydali Ci zezwolenie.

Kucharek

Czyli ze przyjdzie do mnie taki pan sprawdzi co i jak i wtedy wyda odpowiednia decyzje dobrze rozumiem?

mabud73

(05.04.2011, 14:40)Kucharek napisał(a): [ -> ]Czyli ze przyjdzie do mnie taki pan sprawdzi co i jak i wtedy wyda odpowiednia decyzje dobrze rozumiem?

Dokładnie. Przyjdzie ktoś z inspektoratu i zrobi ekspertyzę. Potrzebny będzie również projekt, ale co w jakiej kolejności, będziesz miał opisane w warunkach budowy. Musisz się przygotować na masę pytań i "niespodzianek". Nasze prawo budowlane, jest tak skonstruowane, że ja sam czasami się zastanawiam, o co mnie pytają :) No ale cóż.....odpowiadać trzeba.

Kucharek

Ach ta nasza kochana biurokracja dxzieki Macku za info teraz juz wiem mniej wiecej od czego zaczac

mabud73

(05.04.2011, 16:39)Kucharek napisał(a): [ -> ]Ach ta nasza kochana biurokracja dzieki Macku za info teraz juz wiem mniej wiecej od czego zaczac

Nie ma za co Szymon. Jak tylko będę mógł pomóc, śmiało pytaj.