Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Zadania- procent składany
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam problem- otóż w ubiegłym roku szkolnym nie było mnie na 2matematykzch.Tyle wystarczyło, żeby nadrobić sobie zaległości.Rzecz tkwi w procencie składanym- wiem, że są wzory, że to się jakoś liczy. Jednak dla mnie jest to czarna magia, nie rozumiem wzorów, nie potrafię rozwiązywać zadań. Byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że mam właśnie rozwiązać zadania :D Pomożecie?
Nie koniecznie chcę gotowych rozwiązań, wystarczy pomoc, wyjaśnienie jak zrobić, jakiego wzoru użyć i co jest co. I cierpliwości, bo jak nie będę umiała to będę pytała dalej;)

Zad1- nieaktualne, wyszło mi 869,57zł
Pierwotną cenę telewizora obniżono o 8%, a następnie podwyższono o 5% w wyniku, czego
telewizor kosztuje 1200zł. Określ cenę początkową telewizora. Wynik podaj z dokładnością
do 0,01.

Zad2
Akcyzę pewnego towaru zwiększono z 10% na 30%. O ile procent wzrosła cena tego towaru?
Wynik podaj z dokładnością do 0,01%.
mam pomysł: x- cena bez akcyzy
110% -cena z akcyzą 1
130% - cena z akcyzą 2
110 ----100%
130 ---- n%
110n=13/:110
n=11,82
Zastanawiam się nad sposobem zapisu, i czy to w ogóle logiczne.

Zad3
Po ilu latach kwota złożona na rachunku bankowym i oprocentowana procentem składanym
w wysokości 11% rocznie podwoi się?
rozumuję tak: po pierwszym roku będzie 1,11x, po drugim (1,11x*0,11)+1,11x itd. Dobrze myślę?