07.11.2013, 18:59
Trudno było nie słyszeć o tym temacie.
Kilka dni temu:
A wypowiedzi abp. Michalika?
Piszę dziś o tym, bo nagle wielką "gwiazdą" stał się stał się ksiądz, który przez trzy lata uczył mnie religii w LO i jest również rektorem Kościoła Akademickiego, fragment z artykułu:
Jestem w szoku. Człowiek, który wydaje się być głębokiej wiary mówi takie rzeczy.
Ironicznie do tego podeszła pewna osoba:
To trudny temat, wiele rzeczy już zostało o nim napisanych. Kościół przecież nie jest jedynym miejscem, gdzie słyszy się o takich historiach. Jednak na pewno jest miejscem, które najgorzej sobie z tym radzi....
Kilka dni temu:
Cytat:Autorzy najnowszej edycji wydawanego przez Amerykańskie Stowarzyszenie Psychiatryczne (APA) podręcznika diagnostycznego chorób i odstępstw od zdrowotnej normy wykreślili właśnie pedofilię z listy zaburzeń!
żródło: PCh24.pl
A wypowiedzi abp. Michalika?
Cytat:Niewłaściwa postawa często wyzwala się, kiedy dziecko szuka miłości. Ono lgnie, zagubi się i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga - powiedział. - Wielu tych molestowań udałoby się uniknąć, gdyby relacje między rodzicami były zdrowe.
żródło: pudelek.pl
Piszę dziś o tym, bo nagle wielką "gwiazdą" stał się stał się ksiądz, który przez trzy lata uczył mnie religii w LO i jest również rektorem Kościoła Akademickiego, fragment z artykułu:
Cytat:Jeżeli mówimy o dziecku 3-letnim (bo i takie przypadki pedofilii miały miejsce), to dotyczyły one rodzin, bo pod ich ścisłą opieką znajduje się wtedy dziecko. Ale mamy i dzieci 10-letnie, trochę starsze, i znam przypadki, gdzie ich życie intymne potrzebowało wcześniejszego zaspokojenia. Same dzieci "wchodziły" do łóżek dorosłych, chcąc być spełnionym. I to był wybór dziecka - przekonuje ksiądz, doktor nauk teologicznych. W pojedynczych przypadkach świadomość niektórych dzieci może być bardzo dorosła, dojrzała. Są to niewątpliwie wyjątki, niemniej jednak one są. Trzeba wiedzieć, że reguły są regułami, natomiast odstępstwa w jedną, jak i w drugą stronę istnieją. Postawienie takiej tezy, że czasami dzieci prowokują do czegoś, nie jest też tak do końca bezpodstawne. Najgorsze są przede wszystkim przejaskrawienia. Z jednej strony bezstresowe wychowywanie dzieci (tu jestem zwolennikiem zupełnie innego modelu i pokolenia. Mój ojciec mawiał: "Tyłek nie szklanka i się nie potłucze"). Z drugiej zaś strony myślę, że trzeba też mówić o tych zranieniach, które występują w środowisku. Teraz, kiedy mamy całe morze małżeństw rozbitych, a więc rodzin niepełnych, gdzie najczęściej brakuje ojca, będzie się coraz częściej zdarzać, że dzieci bez takich wzorców będą lgnęły do mężczyzn.
żródło: pudelek.pl
Jestem w szoku. Człowiek, który wydaje się być głębokiej wiary mówi takie rzeczy.
Ironicznie do tego podeszła pewna osoba:
Cytat:Nie ma jednak tego złego..., bo kleryk, zapewne nie do końca świadomie, stał się krajowym ambasadorem Piotrkowa Trybunalskiego. Miasto za jego sprawą zyskało dodatkową rozpoznawalność, na którą wcześniej zapracowali: Trynkiewicz - seryjny morderca, Matusewicz - były prezydent rządzący miastem z więziennej celi oraz pies Azor, który w czerwcu tego roku wtopił się w asfalt.
żródło: wpis na facebooku fanpege'a Graffiti Piotrków (graffiti24.pl/)
To trudny temat, wiele rzeczy już zostało o nim napisanych. Kościół przecież nie jest jedynym miejscem, gdzie słyszy się o takich historiach. Jednak na pewno jest miejscem, które najgorzej sobie z tym radzi....