Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Zjawisko pedofillii w Kościele
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Trudno było nie słyszeć o tym temacie.
Kilka dni temu:
Cytat:Autorzy najnowszej edycji wydawanego przez Amerykańskie Stowarzyszenie Psychiatryczne (APA) podręcznika diagnostycznego chorób i odstępstw od zdrowotnej normy wykreślili właśnie pedofilię z listy zaburzeń!
żródło: PCh24.pl

A wypowiedzi abp. Michalika?
Cytat:Niewłaściwa postawa często wyzwala się, kiedy dziecko szuka miłości. Ono lgnie, zagubi się i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga - powiedział. - Wielu tych molestowań udałoby się uniknąć, gdyby relacje między rodzicami były zdrowe.
żródło: pudelek.pl

Piszę dziś o tym, bo nagle wielką "gwiazdą" stał się stał się ksiądz, który przez trzy lata uczył mnie religii w LO i jest również rektorem Kościoła Akademickiego, fragment z artykułu:
Cytat:Jeżeli mówimy o dziecku 3-letnim (bo i takie przypadki pedofilii miały miejsce), to dotyczyły one rodzin, bo pod ich ścisłą opieką znajduje się wtedy dziecko. Ale mamy i dzieci 10-letnie, trochę starsze, i znam przypadki, gdzie ich życie intymne potrzebowało wcześniejszego zaspokojenia. Same dzieci "wchodziły" do łóżek dorosłych, chcąc być spełnionym. I to był wybór dziecka - przekonuje ksiądz, doktor nauk teologicznych. W pojedynczych przypadkach świadomość niektórych dzieci może być bardzo dorosła, dojrzała. Są to niewątpliwie wyjątki, niemniej jednak one są. Trzeba wiedzieć, że reguły są regułami, natomiast odstępstwa w jedną, jak i w drugą stronę istnieją. Postawienie takiej tezy, że czasami dzieci prowokują do czegoś, nie jest też tak do końca bezpodstawne. Najgorsze są przede wszystkim przejaskrawienia. Z jednej strony bezstresowe wychowywanie dzieci (tu jestem zwolennikiem zupełnie innego modelu i pokolenia. Mój ojciec mawiał: "Tyłek nie szklanka i się nie potłucze"). Z drugiej zaś strony myślę, że trzeba też mówić o tych zranieniach, które występują w środowisku. Teraz, kiedy mamy całe morze małżeństw rozbitych, a więc rodzin niepełnych, gdzie najczęściej brakuje ojca, będzie się coraz częściej zdarzać, że dzieci bez takich wzorców będą lgnęły do mężczyzn.
żródło: pudelek.pl

Jestem w szoku. Człowiek, który wydaje się być głębokiej wiary mówi takie rzeczy.
Ironicznie do tego podeszła pewna osoba:
Cytat:Nie ma jednak tego złego..., bo kleryk, zapewne nie do końca świadomie, stał się krajowym ambasadorem Piotrkowa Trybunalskiego. Miasto za jego sprawą zyskało dodatkową rozpoznawalność, na którą wcześniej zapracowali: Trynkiewicz - seryjny morderca, Matusewicz - były prezydent rządzący miastem z więziennej celi oraz pies Azor, który w czerwcu tego roku wtopił się w asfalt.
żródło: wpis na facebooku fanpege'a Graffiti Piotrków (graffiti24.pl/)

To trudny temat, wiele rzeczy już zostało o nim napisanych. Kościół przecież nie jest jedynym miejscem, gdzie słyszy się o takich historiach. Jednak na pewno jest miejscem, które najgorzej sobie z tym radzi....
Ja bym ich za jaja wszystkich powiesił, to by była najlepsza kara.
Zabawne, jak można twierdzić, że 10 letnie dzieci same wchodzą księżom do łóżek... Nieźle odwracają kota ogonem.
Idiots, idiots evrywhere! Ten ksiądz to idiota i co zaradzić. Pedofile są jednak wszędzie, w każdej grupie społecznej, podobnie jak idioci, ale o księżach zawsze jest najgłośniej. Kościół zabrania księżom seksu, to takie są tego efekty. Pedofile szukają tam schronienia, a potem zaburzenia pociągu seksualnego biorą górę. Pedofilia jest jednak wszędzie, wśród policjantów, dziennikarzy, polityków, lekarzy, po prostu wszędzie.
Już o tym pisałem w którymś wątku na forum, że dla pedofila seminarium jest korzystnym wyjściem. Nie musi on zakładać normalnej rodziny, co za tym idzie, nie jest zmuszony udawać zdrowego związku. Będąc księdzem ma bardzo łatwy dostęp do dzieci. Ministranci, uczniowie w szkołach... Zgadza się, pedofile są wszędzie, ale gdybym sam miał takie zboczenie, wolałbym iść za księdza, niż za piekarza, to logiczne.
Tylko krzywdzące jest dla innych księży, tych "normalniejszych", że praktycznie wszędzie dostają teraz nalepkę pedofila. Mój kleryk z liceum ostatnio nam mówił, że mają wprowadzić, by na zajęciach siedziały dwie osoby świeckie, żeby patrzeć czy nas czasem nie molestuję, nie wiedział dokładnie, jeżeli to wprowadzą to myślę, że w podstawówce i gimnazjum. No i jak się czują ci inni księża? Pedofile są wśród adwokatów, lekarzy itd., ale ksiądz, jako osoba świecka, jak tak można? No jasne, że nie można, ale jakby wzorce wiary, miłosierdzia, dobre dusze taki skandal? Nawet ostatnio widziałem gdzieś statystyki, że wśród księży pedofilii jest naprawdę mało w stosunku do innych zawodów. Całego zjawiska i księdza wyżej nie komentuję, bo jest to dla mnie drażliwy temat, śmieszne doprawdy i każdy chyba zdaje sobie sprawę, że jest to kwintesencja skur**syństwa, a takich powinno się wieszać za jaja.
Pedofilia może i nie ma określonego zawodu, ale o księżach zazwyczaj słyszy się najwięcej. Możliwe, że to nie przez większą ilość przypadków, ale przez to, że osoby duchowne powinny być przykładem. Jeżeli słyszymy np. o piekarzach- pedofilach, to raczej nie zniechęci nas to do kupowania chleba. Natomiast ksiądz- osoba która mówi o karze za grzechy i namawia do czynienia dobra- robiąc coś takiego sprawia, że jednak zaczynamy wątpić w autorytet kościoła. A później wszyscy się zastanawiają czemu coraz więcej osób odchodzi od wiary...
Pedofil pod przykrywką kościoła ma dobrze, to nie podlega dyskusji.
Seminarium to w ogóle ucieczka od rzeczywistości.
Mało kto normalny idzie za księdza.
Ciekaw jestem jak jest ze zjawiskiem pedofilii wśród nauczycieli np. WF.
Lub samych nauczycielek, które zachodzą w ciążę z 14sto letnimi uczniami.
Dlatego jestem za tym aby w Polsce zastąpioną kapłanów pastorami. Niektórych mogłoby to zdziwić, na przykład starsze pokolenia, ksiądz i ma babę i dzieci - ma ma przynajmniej nie musi się z tym ukrywać, zaciągając potajemnie dziesięciolatki do łóżek. Przecież ksiądz też człowiek! jakby na to nie patrzeć ma jaja, nie? no właśnie. To nie Jezus Chrystus, że nie miał kobiety i mamy to naśladować.
Kapłan ma wszystko to co normalny człowiek, mężczyzna tylko że jest człowiekiem pobożnym, albo nie księdzem, księdzem który udziela chrzty, śluby no i potajemnie się oddaje, to dlatego te wszystkie afery z księżmi i pedofilią wśród nich, w sumie niezła fucha tylko zgodnie z tym co jest poddane nie można żyć. Lecą na kasę i tyle! a że za młodu miał małe powołanie do ministrowania to już za księdza czy kleryka się bierze a obok ma furę, skórę i komórę no i kobitkę w aucie... na litość Boską po raz kolejny wspominam że światem rządzi pieniądz gdzie by nie spojrzeć. A później na mszy, módlmy się za chorych, módlmy się za takich... dajemy na tacę, to na Mołdawię, Syrię czy tam Filipiny a tak na prawdę sami księża mają a g**no się przyczyniają jeżdżą BMK-ami, oczywiście nie mówię o każdym jednym, bo u mnie w parafii był już taki gagatek który długi narobił i wszystko z plebani pozabierał, a psy to baleronami karmił.