13.11.2013, 10:41
Postanowiłem się z wami podzielić bardzo prostym przepisem na tani i przepyszny obiadek dla całej rodziny - Kluskami lanymi na słodko
Wygląd potrawy:
Składniki jakie potrzebujemy to:
- 1 kg maki pszennej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- Ciepła woda z kranu ( Musi być koniecznie ciepła i z kranu bo inaczej ciasto nam nie wyjdzie)
- Cukier.
- Margaryna do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.) Wsypujemy make do miski
2.) Wsypujemy do maki cukier waniliowy
3.) Wbijamy do miski 2 jajka
4.) Zalewamy kubkiem cieplej wody z kranu
5.) Całość mieszamy aż do uzyskania lekko leistego ciasta (Jeśli trzeba to w trakcie mieszania dolewamy wody aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
6.) Wlewamy mniej więcej pól dużego garnka wody i stawiamy na gaz ( Wodę gotujemy aż do momentu zawrzenie)
7.) Czekajac na zagotowanie wody możemy w tym czasie rozpuścić na patelni margarynę
8.) Kiedy woda już nam się zagotuje jeszcze raz mieszamy ciasto i wlewamy je do wody używając dużej łyżeczki takiej jak do zupy.
9.) Majac już ciasto w wodzie mieszamy je aby się nie przykleiło do spodu garnka
10.) Ciasto gotujemy aż do momentu wypleniając do góry oczywiście mieszając w garnku co jakiś czas, gdy woda ponownie zewrze pozostawiamy ciasto na 5-7 minutek.
11.) Gotowe kluseczki nakładamy porcjami na talerze
12.) Podgrzewamy tłuszczyk i polewamy nim nasze kluseczki
13.) Posypujemy kluseczki cukrem i możemy jeść
Koszt potrawy na cala rodzinkę
Cukier Waniliowy - około 40 groszy, maka pszenna - około 2 złote, 2 jajka - około 1 zloty, margaryna - około 2 złote, Cukier - około 3 złote 50 groszy co po zsumowaniu daje orientacyjna cenę 8 złotych 90 groszy. Jak widać potrawa ta jest bardzo tania i zarazem przepyszna
Oczywiście powyższa potrawę można przygotować na wiele sposobów to opisze jeszcze 3 inne i zarazem najpopularniejsze
- Z rosołem
Jeśli chcemy przygotować potrawę z rosołem to do ciasta nie dodajemy cukru waniliowego waniliowego i nie potrzebujemy do niej margaryny. Po prostu przygotowujemy ja tak jak na słodko pomijając kroki 2,7 i 12 Zamiast tłuszczyku zalewamy ja gorącym rosołem
Potrawa wygląda tak:
- Na słono
Potrawa wygląda tak:
Kiedy chcemy przygotować kluseczki na słono to zamiast cukru waniliowego używamy soli kuchennej w ilości jedna mała łyżeczka stołowa do herbaty. Do ciasta dodajemy bonusowy składnik jakim jest cieniutko posiekana natka pietruszki. Gotując wodę solimy ja bardzo delikatnie. Omijamy krok numer 2 i zastępujemy go 3 nowymi:
1.) Wsypujemy do ciasta małą łyżeczkę stołowa soli kuchennej.
2.) Do ciasta dodajemy cieniutko posiekana natkę pietruszki.
3.) W trakcie gotowania wody bardzo delikatnie ja solimy.
Wersje na słono można jeść na 2 sposoby
1.) Kluseczki polane rozpuszczona margaryna
2.) Kluseczki polana rozpuszczonym smalcem i skwarkami cebuli lub boczku
- Z Boczkiem
Potrawa wygląda tak:
Ciasto przygotowujemy tak jak w wersji na słono, tylko zamiast natki pietruszki dodajemy do ciasta minimalna ilość potartej cebuli. W tej wersji najlepiej smakuje smalec ze skwarkami boczku posiekanego w cieniuteńka kosteczkę
No dobra skoro już opisuje ta potrawę to opisze jeszcze te mniej popularne sposoby przygotowania jej:
- Z Mlekiem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Tylko zamiast smalcu ze skwarkami polewamy ja ciepłym mlekiem do którego dodajemy 1 łyżeczkę zwykłej maki.
- Ze śmietaną
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko. Tylko zamiast cukru waniliowego dodajemy 2 duże łyżki cukru zwykłego i nie potrzebujemy margaryny tylko śmietanę. Gotowe kluseczki polewamy śmietaną lub kładziemy na bita śmietanę. Wersja ta najlepiej smakuje na zimno.
- Ze szpinakiem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotujemy tak jak w wersji na słono tylko zamiast natki pietruszki dodajemy do ciasta drobniutko pokrojony szpinak. Potrawa najlepiej smakuje polana rozpuszczonym smalcem ze skwarkami boczku
- Z Marmolada
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko tylko ze potrzebujemy aż 2 cukry waniliowe. Nie potrzebujemy margaryny tylko drzem lub marmoladę.
Kiedy mamy gotowe kluseczki kładziemy na nich drzem lub marmoladę. Może być ewentualnie koktajl.
- Z Cynamonem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko. Z ta różnica ze nie posypujemy jej cukrem tylko dodajemy go bezpośrednio do ciasta. Kiedy już mamy gotowe kluseczki to polewamy je margaryna i posypujemy cynamonem.
- Z Parmezanem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotujemy tak jak w wersji na słono. Jedyna różnica jest taka ze do ciasta dodajemy odrobinkę parmezanu i podajemy ja z sałatą.
- Z mięsem mielonym
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Tylko ze zamiast natki pietruszki dodajemy kilka potartych ząbków czosnku. Gdy już mamy gotowe kluseczki to polewamy je margaryna i posypujemy usmażonym mięsem mielonym najlepiej wołowym.
- Z dynia
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono tylko ze do ciasta nie dodajemy natki pietruszki. Kiedy już mamy gotowe kluseczki polewamy je roztopionym smalcem i posypujemy lekko przypieczona dynia.
- Z białym serem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Do ciasta nie dodajemy natki pietruszki. Kiedy już mamy gotowe kluseczki to nakładamy na talerz biały ser i dopiero na niego kładziemy kluseczki i posypujemy cynamonem lub kardamonem.
No to nie pozostaje mi nic innego tylko życzyć wam smacznego!!
Jak widać ta potrawa jest niesłychanie wszechstronna i można ja przygotować na naprawdę wiele sposobów. Moje ulubione wersje to:
- Na Słodko
- Z Cynamonem
- z Marmolada
A wasze ? Która z wymienionych wersji wydaje się wam najsmaczniejsza ? A może znacie jeszcze jakiejś inne metody przygotowania tejże potrawy ?
Wypowiadać się
Wygląd potrawy:
Składniki jakie potrzebujemy to:
- 1 kg maki pszennej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- Ciepła woda z kranu ( Musi być koniecznie ciepła i z kranu bo inaczej ciasto nam nie wyjdzie)
- Cukier.
- Margaryna do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.) Wsypujemy make do miski
2.) Wsypujemy do maki cukier waniliowy
3.) Wbijamy do miski 2 jajka
4.) Zalewamy kubkiem cieplej wody z kranu
5.) Całość mieszamy aż do uzyskania lekko leistego ciasta (Jeśli trzeba to w trakcie mieszania dolewamy wody aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
6.) Wlewamy mniej więcej pól dużego garnka wody i stawiamy na gaz ( Wodę gotujemy aż do momentu zawrzenie)
7.) Czekajac na zagotowanie wody możemy w tym czasie rozpuścić na patelni margarynę
8.) Kiedy woda już nam się zagotuje jeszcze raz mieszamy ciasto i wlewamy je do wody używając dużej łyżeczki takiej jak do zupy.
9.) Majac już ciasto w wodzie mieszamy je aby się nie przykleiło do spodu garnka
10.) Ciasto gotujemy aż do momentu wypleniając do góry oczywiście mieszając w garnku co jakiś czas, gdy woda ponownie zewrze pozostawiamy ciasto na 5-7 minutek.
11.) Gotowe kluseczki nakładamy porcjami na talerze
12.) Podgrzewamy tłuszczyk i polewamy nim nasze kluseczki
13.) Posypujemy kluseczki cukrem i możemy jeść
Koszt potrawy na cala rodzinkę
Cukier Waniliowy - około 40 groszy, maka pszenna - około 2 złote, 2 jajka - około 1 zloty, margaryna - około 2 złote, Cukier - około 3 złote 50 groszy co po zsumowaniu daje orientacyjna cenę 8 złotych 90 groszy. Jak widać potrawa ta jest bardzo tania i zarazem przepyszna
Oczywiście powyższa potrawę można przygotować na wiele sposobów to opisze jeszcze 3 inne i zarazem najpopularniejsze
- Z rosołem
Jeśli chcemy przygotować potrawę z rosołem to do ciasta nie dodajemy cukru waniliowego waniliowego i nie potrzebujemy do niej margaryny. Po prostu przygotowujemy ja tak jak na słodko pomijając kroki 2,7 i 12 Zamiast tłuszczyku zalewamy ja gorącym rosołem
Potrawa wygląda tak:
- Na słono
Potrawa wygląda tak:
Kiedy chcemy przygotować kluseczki na słono to zamiast cukru waniliowego używamy soli kuchennej w ilości jedna mała łyżeczka stołowa do herbaty. Do ciasta dodajemy bonusowy składnik jakim jest cieniutko posiekana natka pietruszki. Gotując wodę solimy ja bardzo delikatnie. Omijamy krok numer 2 i zastępujemy go 3 nowymi:
1.) Wsypujemy do ciasta małą łyżeczkę stołowa soli kuchennej.
2.) Do ciasta dodajemy cieniutko posiekana natkę pietruszki.
3.) W trakcie gotowania wody bardzo delikatnie ja solimy.
Wersje na słono można jeść na 2 sposoby
1.) Kluseczki polane rozpuszczona margaryna
2.) Kluseczki polana rozpuszczonym smalcem i skwarkami cebuli lub boczku
- Z Boczkiem
Potrawa wygląda tak:
Ciasto przygotowujemy tak jak w wersji na słono, tylko zamiast natki pietruszki dodajemy do ciasta minimalna ilość potartej cebuli. W tej wersji najlepiej smakuje smalec ze skwarkami boczku posiekanego w cieniuteńka kosteczkę
No dobra skoro już opisuje ta potrawę to opisze jeszcze te mniej popularne sposoby przygotowania jej:
- Z Mlekiem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Tylko zamiast smalcu ze skwarkami polewamy ja ciepłym mlekiem do którego dodajemy 1 łyżeczkę zwykłej maki.
- Ze śmietaną
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko. Tylko zamiast cukru waniliowego dodajemy 2 duże łyżki cukru zwykłego i nie potrzebujemy margaryny tylko śmietanę. Gotowe kluseczki polewamy śmietaną lub kładziemy na bita śmietanę. Wersja ta najlepiej smakuje na zimno.
- Ze szpinakiem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotujemy tak jak w wersji na słono tylko zamiast natki pietruszki dodajemy do ciasta drobniutko pokrojony szpinak. Potrawa najlepiej smakuje polana rozpuszczonym smalcem ze skwarkami boczku
- Z Marmolada
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko tylko ze potrzebujemy aż 2 cukry waniliowe. Nie potrzebujemy margaryny tylko drzem lub marmoladę.
Kiedy mamy gotowe kluseczki kładziemy na nich drzem lub marmoladę. Może być ewentualnie koktajl.
- Z Cynamonem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko. Z ta różnica ze nie posypujemy jej cukrem tylko dodajemy go bezpośrednio do ciasta. Kiedy już mamy gotowe kluseczki to polewamy je margaryna i posypujemy cynamonem.
- Z Parmezanem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotujemy tak jak w wersji na słono. Jedyna różnica jest taka ze do ciasta dodajemy odrobinkę parmezanu i podajemy ja z sałatą.
- Z mięsem mielonym
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Tylko ze zamiast natki pietruszki dodajemy kilka potartych ząbków czosnku. Gdy już mamy gotowe kluseczki to polewamy je margaryna i posypujemy usmażonym mięsem mielonym najlepiej wołowym.
- Z dynia
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono tylko ze do ciasta nie dodajemy natki pietruszki. Kiedy już mamy gotowe kluseczki polewamy je roztopionym smalcem i posypujemy lekko przypieczona dynia.
- Z białym serem
Potrawa wygląda tak:
Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Do ciasta nie dodajemy natki pietruszki. Kiedy już mamy gotowe kluseczki to nakładamy na talerz biały ser i dopiero na niego kładziemy kluseczki i posypujemy cynamonem lub kardamonem.
No to nie pozostaje mi nic innego tylko życzyć wam smacznego!!
Jak widać ta potrawa jest niesłychanie wszechstronna i można ja przygotować na naprawdę wiele sposobów. Moje ulubione wersje to:
- Na Słodko
- Z Cynamonem
- z Marmolada
A wasze ? Która z wymienionych wersji wydaje się wam najsmaczniejsza ? A może znacie jeszcze jakiejś inne metody przygotowania tejże potrawy ?
Wypowiadać się