Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Krav maga!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Trenujecie, trenowaliście? Uważacie, ze jest skuteczna? Co Wam się w niej podoba/nie podoba?
Jak wyglądają treningi?

Pytam Was, Odjechani, bo w się mocno nad nią zastanawiam. :)
Byłem raz na treningu Krav Magi, ale jakoś nie potrafiłem zapomnieć przyzwyczajeń
i wytrenowanych nawyków z innych sztuk walki. Ogólnie kolega, który rozpoczął parę
ładnych miesięcy temu treningi tej samoobrony i jest zadowolony. A nawet widzę u niego
niezłe postępy.

Także polecam.
Ale ważny jest również poziom samego instruktora.
A jak jest z ograniczeniami zdrowotnymi w praktyce?
Ograniczeń zdrowotnych żadnych, jest do system walki stworzony z myślą o ludziach młodych, starych, sprawnych fizycznie i tych mniej sprawnych. Generalne założenie między innymi jest takie, aby w każdym trenującym KM pobudzić odruchy bezwarunkowe tak aby dana technika wykonywana była automatycznie. Jeżeli nie masz żadnych problemów ze zdrowiem to śmiało możesz się zapisać się na KM w full kontakcie gdzie masz też elementy stójki i parteru. Jak masz pytania jakieś służę pomocą, trenuje między innymi to już ponad 4 lata.
Topór z nieba mi spadłeś! (Jakkolwiek to brzmi:P).
Topór napisał(a):Jak masz pytania jakieś służę pomocą, trenuje między innymi to już ponad 4 lata.
Właśnie mam. Przeszłam kilka poważnych kontuzji (trenowałam już inne sporty walki). Zwłaszcza łękotka i staw skokowy. Bo właśnie u nas wymagają orzeczenia od lekarza o możliwości uczęszczania na treningi. I dlatego zastanawiam się, czy mimo tego mogę iść na Krav. Jak wyglądają treningi? Od czego się zaczyna?
To jest zależne do jakiej sekcji KM zamierzasz uczęszczać. Na pewno tak jak na każdych zajęciach zaczyna się od krótkiego omówienia o co w tym wgl. chodzi i zaczynasz uczyć się od podstaw czyli pady, przewroty, przetoczenia, pozycja walki i poruszanie się w niej. Dalej to już według założeń treningowych. Jeżeli zapiszesz się na zajęcia Krav Maga stricte dla kobiet to możesz się spodziewać mniej stójki a więcej na przykład uwolnień z obchwytów, duszeń, dojść w siadzie itp. . Z kolei inaczej jak zapiszesz się do sekcji gdzie będziesz mieć też full contact. Wtedy możesz się spodziewać sporego utrudnienia jeśli chodzi o Twoje kolano chociaż to chyba sama powinnaś wiedzieć jak trenowałaś wcześniej.
Krav maga jest bardzo skuteczna jeśli chodzi o samoobronę, jeśli ktoś chce się czuć bezpieczny to bez wahania może zacząć ćwiczyć.
Jeśli chodzi o KM to tak jak kolega Topór mam za sobą kilka ładnych lat treningów i osobiście polecam, poza tym trenowałem jeszcze muay thai i troszkę kontuzji mam już za sobą.
Jeśli masz kontuzję łękotki to niestety musisz mocno uważać bo możesz sobie kontuzję pogłębić (tak jak ja) co w moim przypadku skończyło się wymianą stawu kolanowego.
Nie wiem niestety jak wygląda trenowanie KM w polsce ponieważ ja trenowałem w Italii i tam full kontakt nie wymagał nic poza podpisaniem oświadczenia o nie wnoszeniu o odszkodowanie za uszczerbki na zdrowiu.