Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Nowa funkcjonalność - BLOKOWANIE chomikowania wybranych folderów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy można by robić - BLOKOWANIE chomikowania wybranych folderów ??

całkiem niedawno serwis wprowadził funkcjonalność - chomikowania całych folderów i jest ona bardzo fajna i pożyteczna , ale... no właśnie jest moim zdaniem małe "ale"

a mianowicie - takie chomikowanie całego foldera powoduje jednocześni chomikowanie i opisów folderów , a są tam często ciekawe kody , które nie zawsze powinny być możliwe do kopiowania !!

czy więc można blokować chomikowanie folderów ?

może nie umiem znaleźć tej funkcjonalności :( ... jeśli ona istnieje to będę wdzięczna za podpowiedzi gdzie jest ?.. i jak ją stosować ?

a jeśli jeszcze nie ma tej funkcjonalności to proponuję ją wprowadzić , bo

1. opisy w folderach to często kody o znacznej wartości merytorycznej , ale i wymiernej w punktach .. poprzednio do uzyskania były jedynie po cenie umownej za pkt , a teraz są "bezpłatne"

2. opisy w folderach to pomysły i też twórczość artystyczna ... więc nie powinna być udostępniana wszystkim bez ograniczeń , a jedynie za zgodą

3. no i jeszcze jeden aspekt.. nie powinno się chyba odbierać właścicielowi danego konta możliwości zarządzania swoimi plikami, folderami ; powinien on miec możliwość dokonywania wyboru co chce udostępniać

a teraz moje propozycje :

A/ dodanie w opcjach folderu nowej możliwości "BLOKOWANIE chomikowania foldera"

wtedy będzie możliwe pełne zarządzanie folderami

B/ poprawka do obecnej funkcjonalności chomikowania folderu tj ... chomikowanie plików wszystkich i od razu , bo to duże ułatwienie , ale bez powielania opisu folderu ... opisy folderów by były pomijane przy tym kopiowaniu

ciekawa jestem co WY o tym myślicie ??
Nie można zablokować chomikowania konkretnych folderów.
Można zablokować tylko całe chomikowanie na stałe (sam zastanawiam się czy tego nie zrobić).
Wtedy będzie można tylko pobrać folder i to już bez opisu. Tylko sama zawartość.

Już gdzieś pisałem o tym że miło by było zablokować komukolwiek dostęp do konkretnych zawartości, np. do powielania opisu.
Albo do chomikowania tylko niektórych plików.
Skoro można wyłączyć całe chomikowanie to powinna być opcja wyłączenia chomikowania dla plików i folderów z osobna.
W opcjach każdego folderu była by opcja "Zezwól na chomikowanie zawartości tego folderu" oraz "Zezwól na kopiowanie opisu tego folderu" i tak samo dla plików: "Zezwól na chomikowanie tego pliku" oraz "Zezwól na kopiowanie opisu tego pliku".
Jeśli już ktoś się zdecyduje na zablokowanie chomikowania to wypadało by aby w swoich zbiorach posiadał tylko własny upload tak jak skrzypas, bo nie fair było by blokowanie jak samemu się ma większość zachomikowaną

Kucharek

zgadzam się z Marszalem
(08.04.2011, 15:42)Kucharek napisał(a): [ -> ]zgadzam się z Marszalem

Cieszę się że podzielasz moją opinię :)

kerrax

Powiem jedynie tyle, jeśli zostanie wprowadzona ta opcja jeżeli chodzi o wyłączenie chomikowania wybranych folderów to ja osobiście z tego nie skorzystam na swoim koncie :D bo trzeba się dzielić tym co się ma a na tym chyba polega chomik więc jak dla mnie opcja całkowicie zbędna i mówię jej stanowcze nie !!!!!!!!

Co do blokowania powielania opisów to bardzo dobry pomysł ponieważ chroni on prawa autorskie chomiczków, wiec jestem za tym :)
ja uważam tak jak kerrax.

przecież jak ktoś zachomikuje od nas plik to i my na tym korzystamy. A raczej nikt nie chce aby mu kopiowali opisy folderów ;(
Ale są takie pliki których nie chcemy aby nam chomikowano (czytaj. kopiowano).
To jest temat rzeka.
Przecież wyraźnie widać przynajmniej u mnie że za zachomikowane pliki otrzymuję najmniej punktów więc coś jest nie tak. Gdy raz dziennie dostane 4000 punktów za pobranie ode mnie i tego samego dnia zaledwie 100 punktów za pliki zachomikowane ode mnie to chomikowanie wydaje sie być nieopłacalne.
Co innego gdy zachomikuje coś od kogoś innego to dostaje pliki ja i ten ktoś.
Wygląda to tak jakby ode mnie chomikowali ci co dopiero raczkują na chomiku i nie potrafią wypromować swoich plików.
Ja też nic nie promuję ale odwiedzających przybywa z każdym miesiącem.

Zatem myślę że udostępnianie chomikowania moich zbiorów jest mi zbędne.
Mam wrażenie że ludzie chomikują pliki do folderu zachomikowane który jest zablokowany i na tym chomikowanie się kończy więc już lepiej aby to pobrali i sami sobie wysłali na dysk.
Dzięki temu opis pozostaje jeden w swoim rodzaju i nie ma mowy o kopii.
(08.04.2011, 20:28)skrzypas napisał(a): [ -> ]Mam wrażenie że ludzie chomikują pliki do folderu zachomikowane który jest zablokowany i na tym chomikowanie się kończy ..

nie wiem czy tak jest , ale jak chcesz by chomikowano Twoje pliki do odkrytych folderów i... by były one bardziej widoczne to..

zapraszam do mnie na mój konkurs , który polega na tym że uczestnicy mają zachomikować pliki od sponsorów , tak można przekazać swoje pliki na wiele stron !

aktualnie w tym konkursie jest już 60 uczestników !!

czyli na tyle stron by poszły Twoje pliki za to iż ufundujesz nagrodę , zobacz na

- Konkurs Wielkanoc 2011