Wczoraj przeglądałem ebooka: "Zdrowa Żywnośc" Briffa John
Autor sugeruje, że sól można zastąpić: nieoczyszczoną solą morską, solą wysokopotasową i niskosodową oraz suszoną mieszanką ziół i warzyw.
Sól zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, zwłaszcza nadciśnienia tętniczego.
Jest także wiele zamienników cukru, jak na przykład miód, syrop kolonowy, melasa, świeże owoce i inne.
Według mnie każdy powinien się zapoznać z tą książką, poruszającą podstawę żywienia człowieka.

Solę, słodzę, dodaję dużo octu (szczególnie do galarety) i nie czytam etykietek na produktach. Gdybym to robił to rzuciłbym jedzenie, picie i umarł z głodu, albo z pragnienia. I wcale nie żartuję, choć może to tak wyglądać.

Tungar, doskonalę rozumiem tę ideologię. Czasem lepiej nie wiedzieć

Cukier w takiej postaci w jakiej go spożywamy (np. w herbacie) nie jest nam w ogóle potrzebny do życia. To niekorzystny nawyk, którego nauczono nas w dzieciństwie, dzieci, którym nie podawano cukru i nie znają nawet jego smaku żyją całkiem normalnie a węglowodany pozyskują z pożywienia (ziemniaki, owoce, kasze itd. to też cukry).
Co do soli to pewna jej ilość jest nam niezbędna do życia, bez niej nie moglibyśmy regulować ciepłoty ciała i zwyczajnie byśmy się ugotowali! I tu znowu mamy taki myk, że część produktów dostarcza nam NaCl na tyle, że nie jest konieczne dodatkowe dosalanie. Nadmiar soli w pożywieniu powoduje zatrzymanie wody i obrzęki (często widać to u ludzi z napuchniętymi dolnymi powiekami) zazwyczaj jest to objaw nadużywania soli i obrzęku delikatnych tkanek w obrębie narządu wzroku.
Podejrzewam, że gdybym zrezygnowała z cukru a używam go głównie do herbaty, z tym, że ja piję czasami nawet 10 szklanek dziennie (10 x 2 = 20 łyżeczek cukru!) to schudłabym w ciągu miesiąca z 8 kg

Ograniczając spożycie soli (lubię pikantne i dosolone potrawy) poszłoby kolejne 5 kg z wody zgromadzonej w tkankach i by się psy na kości zleciały
Natomiast fakt faktem, że nie jest to zdrowe ani korzystne dla człowieka, dobrze da Vinci, że poruszyłeś ten temat, bo często mam ochotę na ograniczenie słodzenia z 2 do 1 łyżeczki ale zwyczajnie o tym zapominam.
Vilandra napisał(a):gdybym zrezygnowała z cukru a używam go głównie do herbaty
Vilandro. Cukier zabija smak herbaty.

(30.11.2013, 17:16)Demanufacture napisał(a): [ -> ]Vilandra napisał(a):gdybym zrezygnowała z cukru a używam go głównie do herbaty
Vilandro. Cukier zabija smak herbaty. 
A dla mnie jest właśnie odwrotnie

dopiero cukier sprawia, że mi smakuje. Słodziki u mnie odpadają, marny substytut.