Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Sezon na podglądanie rozpoczęty
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Internet do wspaniała rzecz, również dla miłośników podglądania.... Zwierząt. Od trzech sezonów, w okresie zimowym niemal codziennie odwiedzam strony, na których dzięki internetowym kamerom można obserwować dzikie zwierzęta zbierające się przy miejscach dokarmiania. Wrażenia wprost bajeczne, cierpliwi podglądacze mogą zaobserwować fantastyczne zachowania zwierząt w ich naturalnym środowisku. W Puszczy Białowieskiej widziałem na przykład jak do paśnika dla żubrów przybyły wilki, w paśniku były żubry, i wbrew pozorom nie uciekały. Wilki były dwa i obserwowały z bezpiecznej odległości, a kiedy jeden się zbliżył, zaatakował go najbliższy żubr. Poniżej zamieszczam linki dla ciekawskich "podglądaczy", mam nadzieję że spodoba wam się tak samo jak mnie i opiszecie co ciekawego zaobserwowaliście.

Nadleśnictwo Strzałkowo - Przeważnie dziki, czasem jelenie i sarny. W dzień sporo ptaków.

Puszcza Bialowieska - Żubry, dziki, jelenie, sarny, czasem zabłąka się wilk.

I tutaj prawdziwa perełka. Wodopój przy Pete's Pond znajduje się Mashatu Game Reserve w Botswanie, Afryka. Kamera z widokiem na wodopój z mikrofonem i oświetleniem, włączająceym się w nocy. Duża różnorodność zwierząt: słoni, antylop, impali, lwów, guźców, pawianów.

Botswana, Afryka.

Jeszcze jeden wodopój w Afryce, tym razem wodopój w Djuma Private Game Reserve w ramach Kruger National Park w Afryce Południowej. Najdłużej działająca kamera online przy wodopoju w Afryce. Zwłaszcza w porze suchej często pojawiają się lamparty, lwy i słonie.

Afryka Południowa

Estonia - Leśna polana

I jescze kamerki przy karmikach dla ptaków w Polsce.

Karmnik jest zlokalizowany w miejscowości Ciepłe k. Gniewu

Lewkowo

Podzielcie się swoimi wrażeniami i oczywiście jeśli macie jakieś adresy ciekawych kamerek wśród zwierząt to dawajcie na warsztat.

Kolejna kamerka, tym razem można podpatrywać egzotyczne ptaki w lasach tropikalnych Brazylii i Ekwadoru.

Brazylia

Ekwador, niestety trochę słaby obraz.

Kamera z ogrodu zoologicznego w San Diego w Kalifornii. Podglądamy sobie Pandy, można się trochę pośmiać.

San Diego.
O kurcze, nawet nie wiedziałem że coś takiego jest.
Podglądanie zwierząt online, ciekawe. Interesuje mnie najbardziej Afryka, oraz ta puszcza Białowieska.
Będę odwiedzał te strony, sporo rzeczy można tam dostrzec, niestety mam zbyt wolny internet. Dzięki za temat ;)
Puszcza Białowieska, to chyba najciekawsze miejsce. Strzałkowo też żyje, ale przeważnie nocą, właśnie w tej chwili urzędują tam dziki. Nie wiem jak to jest w Afryce, bo niedawno dopiero te kamerki odkryłem. Kamerka w Białowieży jest o tyle ciekawa, że w nocy pokazuje obraz w podczerwieni, więc żadne światła nie płoszą zwierząt.
Niezłe! Też nie wiedziałem, że można podglądać Afrykę. Dzięki tungar, czasem zajrzę ;)
Bajka :) Również nie miałem pojęcia, że można mieć podgląd na takie kamerki. Zajrzałem na wszystkie "stacje" i rzeczywiście zwierzęta nie śpią. 6 rano, żubry przy paśniku, dziki orają pole, a w Afryce cisza. Jedna kamera mi nie działała w tym momencie z Botswany, a szkoda, ale zajrzę później ;)
Dużo jest takich kamer. Kilka lat temu wspominali o tym w telewizji. Podziwiam cierpliwych w obserwacji.
da Vinci o 14:20 wszystkie kamerki działały, właśnie podglądam naszego swojskiego Boćka w Botswanie. W Białowieży widać dwa Żubry. W Afryce Południowej coś pustawo, ale mają dobry mikrofon i słychać śpiew ptaków, w Strzałkowie nie wyłożyli jeszcze świeżej karmy, ale tam to przeważnie w nocy jest ruch i przybywa dużo dzików.
Kamerki zwierząt - szczerze, nie przypuszczałem że takie coś jest w Polsce.
Ciekawe, jednak osoby oglądające transmisje muszą mieć duuuuuuużo wolnego czasu i cierpliwości.
B0hazard napisał(a):Kamerki zwierząt - szczerze, nie przypuszczałem że takie coś jest w Polsce.

Są, i to już od dawna, ja trafiłem na nie trzy lata temu. I powiem szczerze że bardzo mnie to wciągnęło, na połówce monitora robię co innego, a na drugiej bawię się w podglądactwo. To jest trochę podobne do obserwacji ryb w akwarium, niby wydaje się nudne, ale bardzo wciąga.
Strasznie mnie to zaciekawiło, Polską dziczyznę mógłbym oglądać godzinami. Dzięki tungar jeszcze raz, bo wątpię czy coś takiego samemu odkryłbym. Kamerka nadleśnictwo Strzałowo w ogóle się nie zacinała, zazwyczaj urzędują tam dziki, późnym wieczorem. Oglądam też żubry którym towarzyszą dziki, ta kamerka trochę się zacina. Tungar, takie pytania, do śledzenia zwierząt jest wyznaczony okres czy cały rok?
Dodam coś od siebie.

Zwierzęta Pacyfiku - Kamera znajduje się w olbrzymim zbiorniku wodnym - akwarium o pojemności prawie 4 mln litrów wody z najbardziej zróżnicowaną społecznością zwierząt oceanicznych. Można oglądać m.in. tuńczyki błękitnopłetwe, rekiny młoty, płaszczki, czy gigantyczne zielone żółwie morskie. Akwarium znajduje się w USA w Kalifornii w Monterey Bay Aquarium. Poranek w akwarium Pora karmienia: godz. 11:00 lokalnego czasu.

Kolonia słoni morskich - Kolonia słoni morskich północnych Ta kamera znajduje się na wybrzeżu Pacyfiku w Kalifornii między San Simeon i Piedras Blancas Light Station. W kwietniu i maju w koloni tłoczno jest od samic i młodzieży. Gdy samice wracają z dwumiesięcznej podróży w celu żerowania po porodzie. Odchowują swoje potomstwo i zachodzą w ciążę ponownie w styczniu i lutym. Zwierzęta te pojawiają się na brzegu, aby zmienić sierść. Nowa sierść jest konieczna jest konieczna, aby zapewnić ochronę w ekstremalnych warunkach lodowatych wód oceanicznych. Około pierwszego maja, w szczycie okresu linienia środku wylinka samic i młodzieży, to czas największego zatłoczenia kolonii.
Stron: 1 2