09.12.2013, 18:31
Gregg Hurwitz – Labirynt Śmierci
Recenzja Książki
Recenzja Książki
Autor
Gregg Hurwitz – Pisarz i scenarzysta amerykański, absolwent uniwersytetów Harvard i Oxford, wielokrotnie nominowany przez International Thriller Writters i Crime Writers Association w kategorii „Najlepszej powieści kryminalnej”. Współpracuje z największymi amerykańskimi studiami filmowymi takimi jak: Paramount, MGM, Warner Bros, 20 Century Fox. Wykładowca „Kreatywnego Pisania” na University Southern Kalifornia. Autor jedenastu wysoko ocenianych thlirrerów m.in. „The Tower”, Do No Harm”, „The Kill Clause”, „Amnezja”, „Nie Ufaj Nikomu”, „You're Next”, i opisywanego „Labiryntu Śmierci”. Każda z jego powieści została przełożona na 17 języków. Gregg na swoim koncie posiada również kilkadziesiąt komiksów, napisanych specjalnie dla Marsel Comics. Hurwitz uwielbia także grać w piłkę nożna, oraz jest zapalonym nurkiem.
Fabula książki
Labirynt Śmierci.
Pattrick Davis jest nauczycielem języka angielskiego, oraz scenopisarstwa w szkole średniej w Los Angeles. Od najmłodszych lat jego najbardziej skrytym marzeniem było posiadanie pracy w charakterze filmowca. Nieoczekiwanie udaje mu się je spełnić. Jego agentka sprzedaje scenariusz filmu sensacyjnego pt. „Oni Patrzą” i Pattrick dostaje prace na planie filmowym. Ma poczucie jakby wygrał los na loterii. Dokładnie w tym momencie jego życie zaczyna się rozpadać na drobne kawałki. Keith Connor, aktor grający w Filmie główną rolę, oskarża Pattrick'a o napaść, której ten nie popełnił. Jego żona, Ariana, zdradza go z sąsiadem. Życie Davisa zaczyna przypominać istny szpiegowski koszmar. Jego dom jest na podsłuchu, a ukryte kamery filmują dosłownie każdy ruch domowników i gości. Jakby tego było mało, ktoś podrzuca do jego domu płyty DVD z nagraniami Pattricka, kiedy ten na przykład bierze prysznic, czy po prostu śpi wraz z żoną w swoim łóżku.
Pattrick odkrywa, że płyty te pochodzą z jego własnej półki, a więc ktoś jest na tyle bezczelny, aby się włamywać bezkarnie do jego domu. Jakby tego było mało, otrzymuje również anonimowe maile z pogróżkami, oraz zawartymi instrukcjami od terrorystów, jak ma się zachować i co robić. Wokół bohatera zaczyna się stopniowo zaciskać pętla. Giną niewinni ludzie, osoby, z którymi Davis się spotkał na życzenie szantażystów, a nawet policjanci, z którymi Devis rozmawiał. Mężczyzna staje się głównym podejrzanym, nie posiada żadnych dowodów świadczących o swojej niewinności. Szantażyści umiejętnie zacierają po sobie ślady, Davis nie może ufać dosłownie nikomu, terroryści posiadają wszędzie swoje wtyczki. Wydarzenia te doprowadzają go do istnej paranoi. Osaczony mężczyzna musi sam stawić czoła potężnym przeciwnikom i rozwikłać spisek, który swoje macki wyciąga aż do Rządowej Agencji Bezpieczeństwa USA. Na domiar złego, w trakcie śledztwa, Ariana zostaje uprowadzona, a terroryści żądają, aby Pattrick przekazał im jedyne dowody swojej niewinności, które udało mu się zebrać... Kto za tym stoi? Co chce osiągnąć?
Plusy Książki:
- Gregg Hurwitz cechuje się niesamowicie lekkim stylem pisania, przez co czytanie lektury, to istna przyjemność.
- Mistrzowsko uknuta intryga.
- Autor jest niesamowicie kreatywny, przez co książka staje się przyjemna i łatwo przyswajalna.
- Wartka akcja, brak monotoniczności fabuły.
- W książce nic nie jest takie, na jakie wygląda w rzeczywistości, przez co czytelnik ani na chwilkę nie może oderwać się od czytania.
Minusy książki:
- Malo zarysowane sylwetki bohaterów.
Opinie o Książce:
- „Thlirrer z najwyższej półki. Powieści Hurwitza to dla mnie lektura obowiązkowa” – Tess Gerritsen
- „Nawet moja Tożsamośc Bouernea się chowa w porównaniu do Labiryntu Śmierci, Gregg posiadł niesamowity i niespotykany dar snucia mistrzowskich intryg, przy których takiej sławie jak ja po prostu szczena opada” – Robert Ledlum
- „Najlepsza książka, jaką czytałem w swoim życiu” – Gracham Masterton
- „Lektura dosłownie potrafi przygwoździć czytelnika do fotela na wiele godzin. Czyta się jednym tchem” – James Patterson
- „Już dawno żadna z książek nie doprowadziła mnie do palpitacji serca i gęsiej skórki w trakcie jej czytania” – Stephen King
- „Postać Pattricka Davisa to taki odpowiednik mojego Jacka Reachera. Niby miły i spokojny, ale jak trzeba to potrafi pokazać swoje pazurki i stanąć do walki na śmierć i życie” – Lee Child
- „Największym atutem Labiryntu Śmierci jest spisek sprawiający, że książkę się czyta jednym tchem. Sam jestem w tym mistrzem, ale czegoś takiego to nawet ja bym nie wymyślił: - James Rollins
- „Po przeczytaniu Labiryntu Śmierci doszedłem do wniosku ze moje przekonanie (Nigdy nie wiesz, co cię spotka, dzień po dniu żyjesz jak na szpilkach) nabiera na mocy i sile” – Dean Koontz
Jak widać opinie najsławniejszych pisarzy takich jak Stephen King, Gracham Masterton i wielu innych, są bardzo pochlebne, co moim zdaniem horrendalnie podwyższa rangę opisywanej lektury.
Podsumowanie
Z czystym sumieniem mogę polecić książkę Labirynt Śmierci. Jestem pewien, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.