Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Laptop samoczynnie się wyłącza - kilka razy w miesiącu.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Laptop potrafi się wyłączyć od tak sobie.

Nic nie zapowiada jego wyłączenia, nie muli się, ekran nie miga. System się nie wylogowuje, tylko po prostu jak by wyjąć wtyczkę z prądu. Jest tak od około roku, wcześniej mi to nie przeszkadzało.

Problem występuje około 5 razy na miesiąc, czasem mniej. Laptop chodzi na bateria + kontakt (prąd). Spadki napięcia raczej nie występują, ponieważ drugi komputer PC chodzi bez problemu.

Nie jest to, jakiś nowy laptop więc potrafi się nagrzać i chodzić cały dzień bez wyłączenia się. Dzisiaj na przykład wyłączył się około 30 minut po włączenie. Nie zdążył się nagrzać, więc temperatura chyba nie jest przyczyną.

System: Windows Vista Home Premium.
Ostatnio skanowałem system programem Malwarebytes Anti-Malware i kilka szkodników usunąłem.

Co może być przyczyna? Znajdę jakiś program monitorujący system (temperaturę, pobór prądu, itd), który zapisze mi przyczynę w momencie wyłączenia się systemu?

Aha, w czerwcu czyściłem radiator, wentylator i kurz z procesora. Było prawie czysto.

A po włączeniu muszę wybrać tryb uruchomienia. Tj. awaryjny, awaryjny z siecią, awaryjny z wierszem polecenia oraz normalny.
Mam to samo! kiedyś chciałem pisać o tym temat.
Ja zawsze wyciągam baterie i podpinam ładowarkę, pomaga to ale jest zawodne bo z czasem znów się wyłącza, tryb awaryjny z siecią zazwyczaj pomaga.
Ojjj w takim przypadku to temat rzeka.
Może to być temperatura procesora która jest najzwyczajniej za wysoka i komputer wyłącza się zapobiegając awarii,
jednak wspomniałeś że komputer się nie przegrzewa.
Powiedz jeszcze czy komputer "trzyma" na baterii czy już kompletnie tylko ładowarka? Być może po prostu zasilacz
ma jakiś problem i gdy zabraknie prądu komputer przełącza się na baterie lecz bez skutku. Może to być również
sama bateria która robi jakieś zwarcie? Sprawdź wykładając baterie z laptopa i podłączając sam zasilacz.
System raczej nie jest winny ale kto to wie. Czy po włączeniu komputera wyświetla okienko z błędem?
Laptop chodząc na samej baterii śmiga okey. Bateria trzyma około 50 min.

Zaraz wyciągnę baterię i tutaj dopiszę.

Edit:
Na zasilaczu włączył się okey. System pokazuje, że nie wykrył baterii. Ale okna z błędem nie ma żadnego.
Pobierz HWMonitor, odpal go i zobacz jakie masz temperatury. Nie zamykaj, tylko zminimalizuj program.
Potem odpal coś wymagającego na parę minut. Sprawdź ponownie temperatury.
Główny powód = temperatura ewentualnie ustawienia alarmu w BIOSIE
Dużo za duże temperatury. Nie powinny przekraczać 90 stopni. Używasz jakieś podstawki chłodzącej lub nóżek oddzielających spód laptopa od powiechrzni? Temperatura gdy przekroczy 100 stopni powoduje wyłączenie laptopa. Zmieniałeś pastę termoprzewodzącą ? Przeczyść porządnie lapka, wymień pastę i stosuj podstawkę / nóżki, nie trzymaj go na kolanach.
Past termoprzewodzącą muszę zmienić. No, ale temperatura tutaj nie zawiniła, bo nie wyłącza się gdy jest nagrzany, ale różnie.
Nawet po 10 minutach pracy raz mi się wyłączył.

Podstawki nie używam, na kolanach nie trzymam.

Nie sugerujcie się tymi temperaturami, bo program jest lipny i fałszywie wskazuje temperatury.
Zaraz razu po włączeniu miałem 103oC Haha
A może coś jest nie tak z czujnikami temperatury w laptopie ?
Sprawdź jeszcze speedfana (temperătury),
Stron: 1 2