Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jakie konsekwencje za jazdę bez papierów?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy ktoś z was orientuje się jaka jest kara za jazdę motocyklem/motorowerem bez żadnych dokumentów na niego? Bez tablic, dowodu rejestracyjnego i innych wymaganych. Mianowicie chodzi mi o jazdę pojazdem legendarnym - Motorynką Romet :D. Mam prawo jazdy AM ale żadnych dokumentów, jestem niepełnoletni. Proszę o odpowiedź :D
Grozi Ci mandat 500 zł lub grzywna do
5000 zł. W przypadku spowodowania
kolizji - pokrycie odszkodowania z
własnej kieszeni. W razie
spowodowania wypadku: zapewne
surowszy wyrok.
Mogą też Ci 'odwiesić' możliwość robienia innych kategorii.
Na pewno wolno cię nie puszczą :P
Jeżeli chodzi o kary to mandat i to nie mała sumka ;) Ostanio prawo stało się surowsze dla tych co jedżdż bez prawka czy tam karty motocyklowej/motorowerowej. Jakiś większych informacji na ten temat nie mam, ale gdzieś o tym chyba czytałemMysli
Brak prawa jazdy jeszcze przejdzie bez większego huku ale dużo nie ciekawiej jest z brakiem OC, ponieważ w tym przypadku mogą Ci wlepić około 3 tys zł grzywny.

A co jeśli spowodujesz wypadek w którym ucierpiało nowiutkie auto i jego ubezpieczyciel wystawi Ci rachunek na 20 tys zł?
Za kilkaset złotych można sobie ładnie skomplikować życie ;)
Ogólnie za brak uprawnień jest 500zł mandatu i zakaz na 5 lat zdawania prawka :)
5 lub 3 teraz dokładnie nie pamiętam musialbym dopytać się szwagra :)
Cassius napisał(a):Mam prawo jazdy AM
BeatBox napisał(a):Ogólnie za brak uprawnień jest 500zł mandatu i zakaz na 5 lat zdawania prawka

Czytaj uważnie! Mam prawko jazdy tylko nie mam dokumentów na pojazd!

Ale już wszystko wiem, dzięki można zamknąć :).
Tak czy siak brak dokumentów jest brakiem za który zostaniesz ukarany :)