Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Błąd podczas startu systemu (Windows XP)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Mam pewien problem, sam nie moge sobie z tym poradzić. Podczas uruchamiania komputera przy każdym włączeniu, po załadowaniu BIOS'a wyskakuje ten komunikat:

[Obrazek: 30arg4y.jpg]

Po kliknięciu F1 system startuje normalnie i później działa bez zastrzeżeń. Zastanawia mnie jednak dlaczego wyświetla się ten komunikat, czy jest to spowodowane? Czy potrzebny będzie reinstall?

Czekam na porady.
Pozdrawiam

PS. Jeśli komunikat z fotki jest niewidoczny to na wszelki wypadek napiszę jeszcze tu:
"Drive 1 not found : Serial ATA , SATA-1 Alert! Failed to detect one or more drivers during POST. Strike the F1 key to continue, F2 to run the setup utility, Press F5 tu run onboard diagnostic"
Wejdź do biosu i zobacz, czy na gniazdach SATA łapie Ci dysk. Jeśli dysk nie stuka, może poluzowało Ci się gniazdo, spróbuj otworzyć komputer i docisnąć złącze, ewentualnie wymienić na to z dvdroma. Jeśli dysk nie jest wykrywalny w bios lub stuka, to najprawdopodobniej uległ uszkodzeniu. Ciężkie do naprawy w domowych warunkach i zwykle się nie opłaca, chyba że masz tam cenne dane.

Po załadowaniu biosu, rozumiem, że bios działa?
Wszystko działa jak najbardziej, z kompa normalnie korzystam także raczej dysk uszkodzony nie jest. Za chwilę sprawdzę te złącza
Aha, czyli system i wszystko ładuje się poprawnie, źle zrozumiałem. Zobacz co w biosie jest ustawione przy bootowaniu, jakie urządzenia. Zobacz czy można wyłączyć grupę SATA-1 i czy nie wpłynie to na bootowanie urządzeń podpiętych pod płytę.
Sprawdziłem te złącza i wszystko jest ok. Co do sprawdzenia tych rzeczy w biosie to jeszcze dam Ci znać, tylko wrócę do domu od dziewczyny.