Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Ciasto z mikrofali- coś dobrego na szybko.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ten przepis mam od znajomej. Ciasto jest mokre, sycące, bajecznie proste i smaczne. :)
Przepis jest na 2 porcje.
-2 ceramiczne kubki o pojemności minimum 300ml
-mikrofalówka
-2 jajka
-6 łyżek mleka
-6 łyżek mąki
-4 łyżki cukru (zależy, jak kto lubi, można dodać kremu czekoladowego i mniej cukru ;))
-4 łyżki kakao
-czubek łyżeczki proszku do pieczenia
-do tego możemy dać co tylko lubimy- kruszone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową bądź jakiś aromat.

Jak mamy już naszykowane składniki- bierzemy miskę i wbijamy do niej jajka. Roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy stopniowo mleko, ciągle mieszając. Mąkę i cukier dodajemy powoli, energicznie roztrzepując, żeby nie zrobiły się grudki. Dodajemy resztę składników, mieszamy.
Ciasto przekładamy do suchych kubków i wstawiamy do mikrofali na około 3-4 minuty (zależnie od mocy).
Powinno urosnąć z 5cm nad poziom kubka, ale po wyjęciu opadnie. Spożywa się na ciepło.

Mam nadzieję, że komuś przypadnie do gustu. ;) Pozdrawiam.
A właśnie młody miał dzisiaj ochotę na jakieś babeczki. Chyba się skuszę :)
(04.05.2014, 16:27)da Vinci napisał(a): [ -> ]A właśnie młody miał dzisiaj ochotę na jakieś babeczki. Chyba się skuszę :)

To zrób też dla mnie bo coś mi chyba cukier spadł...
Babeczek nie zrobiłem, ale młody namówił mnie na Ferrero Rocher. Dorwałem też całkiem niezły przepis, chyba pierwszy na liście po wpisaniu w google. Kupiłem grześki, orzechy laskowe, nutelle i parę czekolad... 15 min roboty, nie licząc chłodzenia w lodówce. Efekt też Boomba! Młody się zachwycał :)

Za tydzień zrobię mu babeczki, na razie za dużo kcal by przyjął :P
Kuba, faceci w kuchni wymiatają. Też lubię czasem coś upichcić, chociaż przyznam się, że jeszcze ciasta, czy babki nie robiłem, ale przyjdzie pora. Haha
to ciasto smakuje jak babeczka z kubeczka co teraz na rynku sie pojawiła a mniej konserwantów zdecydowanie, pycha