Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Szybkie - smaczne danie na kolację - Przepis i Przygotwanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
"Podsmażana kiełbasa z cebulą"

Dziś chciałem wam przestawić moje danie które nauczyła mnie babcia, a mianowicie chodzi mi o przygotowanie tego dania oraz dobranie właściwych składników.
Danie jest bardzo proste, wystarczy tylko poświęcić nie całe 30 minut.
Jeśli ktoś pochodzi ze wsi, to wiem o czym mówię i pewnie nie raz jadło tą potrawę.W sumie nie wiem kto wymyślił tą potrawę, a bardzo chciałbym się dowiedzieć, ale mniejsza o to...
Czas zacząć gotować :)

1.Na samym początku, będą nam potrzebne produkty takie jak:

1.Patelnia(Duża albo mała)
2.Olej(Wystarczy 0,5 litra)
3.Kiełbasa Śląska Zwykła(Najlepsza - innej nie polecam)
4.Cebuli 2-3 (Mała albo duża)

Uwaga!!!!Jeśli ktoś chce żeby potrawa była duża, to wystarczy użyć tych samych składników tylko trochę więcej:)
Składniki są podane na potrawę małą, jeśli ktoś chce wiedzieć.

2.Teraz przystępujemy do najważniejszej części:

*Do patelni wlewamy olej rośliny(Ja to robię na oko)
*Kroimy kiełbasę na kawałki, po to aby dobrze się wypiekła.
*Kroimy cebulę na kawałki, tak samo jak kiełbasę.
*Wrzucamy kiełbasę i cebulę do patelni, polecałbym wymieszać te dwa składniki.
*Patelnie razem wrzuconymi składnikami smażymy na ogniu cały czas mieszając.
*Kiełbasa powinna być dobrze wysmażona wraz cebulą, wtedy danie jest gotowe do podania.
*Po pewnym czasie potrawa powinna być gotowa.

Uwaga!!!Do picia polecałbym sok - herbatę - kompot, odradzam napojów gazowanych oraz alkoholu z powodu obstrukcji bolesnych(Sraczka albo ciężka kupa)

Jeśli macie jakieś pytania - prośby - uwagi proszę pisać pod postem, chętnie udzielę na nie odpowiedzi.


[Obrazek: ub3fui.jpg]
[Obrazek: jb2g1n.jpg]
[Obrazek: z86csx.jpg]
Na kolację? Ja bym powiedział, że na co najmniej obiad. To jest ciężkostrawne.
Pycha!
Tak na marginesie, po co na to przepis?
TerraNova napisał(a):Tak na marginesie, po co na to przepis?
Po to aby inni spróbowali tego dania, być może są tutaj osoby które nie słyszeli o takiej potrawie.
Załóżmy że swordancer który mieszka w mieście, gdzie jada na obiad pizza spaghetti hamburger itd...,to poczyta ten przepis i sobie zrobi na kolację czy tam na obiad jak wspomniałeś :P
Takie dania jada się tylko na wsi :)
TerraNova napisał(a):To jest ciężkostrawne.

Gorzej jak po godzinie złapie cie nagła sraczka, to już wtedy nie ręczysz za siebie.
Chris567 napisał(a):[quote="TerraNova"]Tak na marginesie, po co na to przepis?
Po to aby inni spróbowali tego dania, być może są tutaj osoby które nie słyszeli o takiej potrawie.
Załóżmy że swordancer który mieszka w mieście, gdzie jada na obiad pizza spaghetti hamburger itd...,to poczyta ten przepis i sobie zrobi na kolację czy tam na obiad jak wspomniałeś :P

Chodzi o to, po co przepis na smażoną kiełbasę z cebulką? Jaka to filozofia? Usmażyć kiełbasę, usmażyć cebulkę i masz. To tak samo, jakbyś chciał przepis na herbatę lipton.
Ten przepis jest dziwny i niedopracowany.

2.Olej(Wystarczy 0,5 litra) następnie piszesz Do patelni wlewamy olej rośliny(Ja to robię na oko)
W sumie sam nie wiesz ile go potrzeba. No i skoro potrzeba 0,5 l na jedną porcję, to na 10 porcji użyję 5 litrów :OO
Ostatnie zdjęcie przedstawia te 0,5 l oleju, czy te lane na oko?

3.Kiełbasa Śląska Zwykła(Najlepsza - innej nie polecam)
50 kg tej kiełbasy czy pętko na jedną porcję?

I ostatnie:

*Kroimy kiełbasę na kawałki, po to aby dobrze się wypiekła.
*Kiełbasa powinna być dobrze wysmażona wraz cebulą, wtedy danie jest gotowe do podania.

To w końcu smażymy, czy pieczemy?

Ps. Kolor czerwony jest dla administracji forum.
Ostatnie zdjęcie przestawia kompot :D
I proszę się mnie nie czepiać, jak chcesz mi coś wygarnąć to na GG %% :D
Ja jednak wolę jakieś danie, w którym jest makaron włoski z uwagi na jego pozytywne działanie dla zdrowia.