Wracając...
Już trochę siedzę w abs'ach i stworzyłem sobie listę ćwiczeń które, wykańczają mi całkowicie brzuch.
(większość ćwiczeń sam nie robię poprawnie - Ponieważ nie mam rozciągniętych nóg)
1.)
10 powtórzeń na stronę - Leżąc (na macie, lub na czym tam sobie chcecie) unosimy nogi, aby nie opierały się one o ziemię/matę/lub coś innego. Następnie jedną z nóg zginamy tworząc kąt prosty
!! DRUGA NADAL NAD ZIEMIĄ !!, następnie prostujemy ją i znów zginamy do kąta prostego. Czynność wykonujemy 10x + pamiętaj o drugiej nodze (razem 20 powtórzeń)
2.)
10 powtórzeń - Tak jak w poprzednim ćwiczeniu leżymy unosimy nogi, lecz tym razem uginamy obie nogi do kąta prostego, następnie prostowanko i znów zginamy. Czynność powtarzamy 10 razy.
3.)
20 powtórzeń - Leżymy, uginamy nogi tak, aby pięty były blisko pośladków, następnie dłonie kładziemy na nogach i uginamy brzuch rozprostowując ręcę tak aby były na kolanach/lub też poza nimi (osobiście robię te drugie)
4.)
20 powtórzeń - Leżymy i uginamy ciało tak, aby miało ono taką formę --- [color=#FF0000
_|][/color], następnie dotykamy palcami stóp ( ja osobiście nie daje rady trzymać prostych nóg więc lekko je uginam)
5.)
15s. Deski
6.)
10 powtórzeń - Będąc w pozycji deski uginamy ciało tak, aby wyszło coś takiego ---
^
7.)
30s. Deski
8.)
15 powtórzeń ćwiczenia nr. 6
9.)
15s. - Leżąc podnosimy nogi tak, aby nie dotykały podłoża (nogi mają być proste) i trzymamy 15s.
10.)
20 powtórzeń - Ustawiamy ciało tak jak przy ćwiczeniu nr. 3 tylko tyle, że tym razem odrywamy barki od podłoża i dotykamy palcami jednej ręki kostkę
11.)
20s. ćwiczenia nr. 9
12.)
15 powtórzeń na stronę - Leżąc uginamy ciało tak, aby powstało coś podobnego do litery v (Plecy i nogi nie mogą dotykać podłoża !!) następnie obiema rękami dotykamy podłoża po swojej prawej obracając twarz i bark w tą stronę w którą kierujemy ręce. Jeżeli palce dotkneły podłoża z np prawej strony odwracamy ciało symetrycznie czyli w stronę lewą. Ćwiczenie powtarzamy jeszcze 14 razy.
13.)
10 powtórzeń na stronę - Leżymy, mając proste nogi unosimy je nad podłoże, następnie jedną z nóg podnosimy tak, aby ona z resztą ciała ( od pasa w górę ) tworzyła kąt prosty. Druga noga (ta którą nie podnosimy) ma być ciągle nad ziemią! Następnie opuszczamy ją i podnosimy drugą w taki sam sposób podkreślę jeszcze, że
NOGI MAJĄ BYĆ CAŁY CZAS PONAD PODŁOŻEM
14.)
10 powtórzeń na stronę - Ćwiczenie wykonujemy podobnie jak poprzednie z tym, że np. lewa noga zamiast "wisieć" nad podłożem jest nakładana na prawą tak aby, kostka lewej dotykała kolano prawej. W tym przykładzie to prawa noga jest wyprostowana i wciąż nad ziemią. Prawą nogę podnosimy do kąta prostego z resztą ciała (nie zdejmując lewej nogi)
15.)
10 powtórzeń - Leżymy, unosimy nogi nad podłoże i podnosimy je do kąta prostego z resztą ciała. Ciało powinno wyglądać tak --- [color=#FF0000
_|][/color]
Jeżeli coś niejasno napisałem piszcie, wytłumaczę bardziej dogłębnie.