Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Windows 8 - Moje Wrażenia i Opinia.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie,
Z racji iż wielkimi krokami zbliża się Windows 10, a ja nadal siedze na XP i Linuxie. Postanowiłem zakupić Windowsa 8(przynajmniej na początku), lecz po przeczytaniu warunków umowy(szukałem haczyka i znalazłem :D), zobaczyłem, że klucz można wykorzystać kilka razy. Postanowiłem skorzystać z tego i poprosiłem kolege o zainstalowanie kupionej przez niego wersji a mianowicie Windows 8 Professonal, niestety 64bity(a ja mam tylko 2 gb ramu). Mimo wszystko postanowiłem zaryzykować i spróbować, najwyżej dokupił bym ram. ;) Instalacja w przeciwieństwie do starego XP, przebiegła bardzo szybko i zgrabnie. Po instalacji standardowo infejs kafelek wyskoczył jako pierwszy, był on według mnie dobrym rozwiązanie, z racji iż uwielbiam nowoczesność oraz Prostotę(czyt.Flat Design). U mnie mimo mojego zdumienia chodził płynnie i się na zacinał po zainstalowaniu programów(Antywirus, Notepad++, Gimp, steam itp.) oraz gier(Dead Island, F1, Gta itd.). Postanowiłem go zresetować i zobaczyć czy jego płynność nie zniknie, i ku mojemu zdziwieniu włączenie go trwało 30 sek.

Porównanie
Jako iż testowałem Kilka systemów w swoim krótkim życiu moge "Strzelić porównanie"
  • Windows XP vs Windows 8
Oba systemu na początku uruchamiają się bardzo szybko i płynnie, ale tylko ósemka, po lekkim 'zapchaniu'. Nie zmienia czasu uruchamiania systemu.
Infejs Metro jest według mnie trafny ale 'co za dużo to nie zdrowo", chcąc przywrócić menu standardowe potrzebowałem shell classic.
  • Windows 7 vs Windows 8
To samo co wyżej, win 8 uruchamia się znacznie szybciej, dla niedowiarków polecam zobaczyć filmiki w serwisie youtube
Siódemka, traci często FPS'y co można zobaczyć w takich grach jak Dead Island czy zwykły Counter-Strike.
Ósemka, ma nowoczesny wygląd co daje jej mniejsze obciążenie

Ocena

Warto się zaopatrzyć w najnowszy system, wiele osób teraz powie, że tylko go zachwalam, ale większość nawet nie testowała tylko 'słyszała' na temat tego systemu ;)

Wkrótce dam jeszcze porównanie, obciążenia systemu, ale na razie musze się zadomowić.
Ja niestety muszę korzystać z ósemki po za domem i nie zachwalam sobie. Fakt-uruchamia się szybko, ale nie tylko tym człowiek żyje. Interfejs metro (kafelki) nie przypadł mi do gustu, brak przycisku start utrudnia pracę i szukanie tych wszystkich aplikacji w tych kafelkach nie jest dobrym pomysłem. Na początku też zachwycałem się tą nowością, zmianą, ale po tygodniu codziennego korzystania z chęcią zamieniłbym go na poprzednika lub nawet... Vistę. Tak dla mnie Vista to najlepszy wydany system XXI wieku. Może to dziwnę, ale gdybym miał siódemkę, to jakbym miał możliwość zamieniłbym na Vistę. Ale nie o tym wątek. Podsumowując ósemka to dla mnie porażka (nie mówię to tak jak nie którzy, którzy nawet jednej godziny w tym systemie nie spędzili, tylko jako stały user tego systemu [niestety]). W domu na szczęście nie mam ósemki. Czekam na dziesiątkę :)
A mi się podoba co do przycisku start, to tak trudno użyć programy: Classic Shell? :D
Co do 'Metra' to mi kafelki się bardzo podobają, no ale są gusta i guściki ;)
Ja obecnie mam Windowsa 7 i nie widzę sensu zmiany na Windows 8. Oczywiście Ósemkę też trochę testowałem.
Osobiście czekam na 10 i z pełna para przechodze z 7.
Więc sobie poczytaj Sylwester: http://odjechani.com.pl/Thread-Windows-10-wasze-opinie

Nie zapowiada się zbyt ciekawie...
Mam zainstalowanego tego testowego. Od pierwszego użycia sie w nim zakochałem. Wiec ten no xdd.
To możesz już przejść na Win 8.1, bo znaczących różnic praktycznie nie ma.