Hej z żoną spodziewamy się niedługo córeczki
J Obecnie ze względu na remont w domu moja żona mieszka u teściowej, jak zaczynaliśmy remont nie wiedzieliśmy że trzeba będzie uwzględnić nowego członka rodziny. Więc pytanie jak optycznie mógłbym podzielić przestrzeń w dość dużej kawalerce by powstał w nim kącik dla małej księżniczki. Ma to być niespodzianka dla żony dlatego Was pytam
Myślę że wiele zależy od tego jaki to rodzaj mieszkania, jak duże jest główne pomieszczenie, jak jest zbudowane i czy interesuje Cię ściana dzieląca pokój, czy może jakieś pokrętne rozwiązanie w stylu rozsuwanej ściany, magicznej meblościanki, czy innego ustrojstwa. Nie siedzę w tej dziedzinie, ale jedno jest pewne, bez szczegółowych informacji nikt Ci nie poradzi. Mogę Cię jednak nakierować na szukania rozwiązania w sieci. Nawet na YT są różnego rodzaju poradniki, jest też pełno stron zajmujących się tym tematem.
Oczywiście możesz też szukać tu rozwiązania, ale będziesz musiał podać szczegóły, inaczej nic z tego nie wyjdzie. Ja podzieliłbym pokój budując ścianę z cienkich bloków betonowych, ojciec u mnie w domu oddzielił w ten sposób salon od łazienki gdy likwidował jedną ze ścian, aby stworzyć większy salon z dwóch pokoi i całkiem solidną łazienkę. Będziesz musiał uwzględnić drzwi oczywiście i z pewnością zadbać o tłumienie dźwięków, wykańczając ścianę.
Tak czy inaczej kawalerka, to nie jest miejsce na wychowywanie dzieci. Prędzej czy później będziecie musieli rozejrzeć się za większym mieszkaniem.
Aha i jeszcze jedna rzecz, nie wstawiaj tu swoich propozycji z innych stron internetowych (linków), ponieważ jestem na nie uczulony ostatnio. Jak są gdzieś zdjęcia (polecam przenieść na imgur.com, tam długo postoją), to w zupełności wystarczą, jeśli chcesz zapytać o opinie na temat wyszukanej propozycji.
Rozrysuj jak wygląda pomieszczenie, wtedy będzie można dokładniej określić i pomóc.
Najlepiej pomieszczenie przedzielić jakąś szafką położoną równolegle do łóżka, które jest pod ścianą:
Mała będzie miała swój kącik z szafką
Ja tam skorzystałem z usług fachowca który powiedział mi
jak urządzić mieszkanie stylowo i teraz wszystko wygląda świetnie, może tez udaj sie na konsultację do takiej osoby, może Ci pomoże tak jak mi.
Możesz pomalować innym kolorem - np. w całym pokoju masz niebieski, a w tym kąciku żółty. Na tym kolorze możesz poprzyklejać jakieś naklejki patrz tu:
www.przyklejka.pro/naklejki-dla-dzieci.Jest to całkiem spoko rozwiązanie, bo można łatwo zmieniać ozdoby i łatwo je zdjąć, kiedy będziesz odświeżać kolor
Ktoś powyżej dobrze zmierza z tymi naklejkami. Ja bym zamiast naklejek dała jakieś tapety dla dzieci. Od razu będzie widać, że to kącik dzieciaczka
Tylko proponuję jakieś uniwersalne, typu misie, balony, nie samochodziki i nie lalki...