Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Wyjęcie baterii z nowego laptopa, a gwarancja.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy odkręcając dolną pokrywę w celu wyjęcia baterii utracę 24 miesięczną gwarancję producenta?

Mam laptop Acer i będę go użytkował w domu, więc szkoda mi baterii. Obudowa dolna jest jednolita i posiada tylko otwór do resetowania baterii. Pod obudową znajduje się podobno pstryczek odłączający jej zasilanie. W instrukcji jest tylko wzmianka o tym, że laptop jest dodatkowo objęty międzynarodową gwarancją podróżną. 

Jako użytkownik raczej mam prawo, odłączyć zasilanie baterii, ale czy odkręcić dolną pokrywę, to już nie jestem pewien. Na wierzchu żadnych plomb nie ma.
Przeczytaj umowę gwarancyjną, zazwyczaj jest tylko wzmianka o prawidłowym użytkowaniu sprzętu zgodnie z jego przeznaczeniem, a wyjmowanie baterii do normalnego użytkowania jak najbardziej należy. Dowiedz się też, czy gwarancja producenta lub sprzedawcy obejmują wymianę baterii, zazwyczaj bateria też ma określoną, a raczej deklarowaną żywotność, więc jeśli zużyje się przed czasem, zazwyczaj można też liczyć na wymianę. Najlepiej by było gdybyś zapytał o wszystko producenta.
Support powiedział, że rozkręcenie obudowy nie powoduje gwarancji, więc mogę śmiało zdjąć obudowę.