Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Nieprecyzyjność myszy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witajcie! 

Zakupiłem jakiś czas temu myszkę bezprzewodową Modecom za jakieś 5 dych. Nie planowałem większego wydatku w tej kwestii. W domu okazało się, że gryzoń działa, ale jakoś tak... Yyy, no dziwnie. Ciężko się nią posługiwało, kursor nie do końca zachowywał się tak jakbym tego chciał i pojechałem wymienić wadliwy sprzęt. W Euro RTV AGD usłyszałem, że wymienią, ale na towar, który nie będzie tańszy, no to przemyślawszy sprawę, wyszedłem ze sklepu z bezprzewodowym Logitechem m705 za prawie dwie stówy. W domu myślałem, że mnie kur*ica weźmie, jak podłączyłem mychę, a tu znów jakoś tak dziwnie, ale trochę inaczej niż ostatnio. Nieprecyzyjność ruchów... Jak to się objawia? No na przykład tym, że niby wszystko ładnie chodzi, ale narysować serce w paincie, to już wyzwanie. Rysując krzyżyk, najlepiej widać wadę po skośnych liniach, które przypominają bardziej meandry. Pomyślałem, że wada może leżeć w komputerze, systemie, czy tam innym ustrojstwie, o którym nawet nie mam pojęcia, dlatego sprawdziłem myszkę na dwóch innych komputerach. Na każdym to samo... Sterowniki ładnie się instalują wraz z podłączeniem sprzętu, na stronie producenta nie znalazłem żadnych oddzielnych driverów. Nie uśmiecha mi się znowu jechać do nich z reklamacją, bo nawet czasu nie mam, poza tym, kobita sprzątała i jak to baby, wyćpnęła mi opakowanie, które miałem na biurku... Ręce mi opadły, nie mam pojęcia co teraz zrobić.

Dodam tylko, że mam przy kompie starą mysz na kablu i działa prawidłowo. Właśnie jej używam. Będę wdzięczny za pomoc, Odjechane Wariaty ;)
Sprawdź na różnych powierzchniach.
Wymień podkładkę.

Albo sterownik myszy.
Może adapter jest podłączony z np. tyłu komputera tak, że sygnał jest słaby. Przetestuj mysz gdy ona będzie bardzo blisko adaptera.
Prawdopodobnie tak jak mówi abm może to być wina odległości, ale też może być stan baterii.. U mnie naprzykład z tym był problem ;). Im mniej naładowana bateria tym mniejszy zasięg (0,5 m i już nie łapało :P)
Sprawdzałem nawet przy laptopie, a tam mysz była dosłownie centymetry od adaptera i to samo. Bateria AA nowa, na dwóch sprawdzałem. Powierzchni kilka przeleciałem, dwie różne podkładki, biała kartka i blat biurka. Jeden h... :/
Skoro rzeczywiście problem występował na kilku komputerach na których inne myszki dobrze działają, to jest ewidentnie problem z myszką, który się na gwarancję nadaje. Możesz jeszcze rozkręcić myszkę i zobaczyć czy tam nie jest nic uszkodzone. Ja też miałem problemy z bezprzewodowymi myszkami. Gdy jedną z nich rozkręciłem gdy kompletnie padła, widać było kilka wylanych kondensatorów powierzchniowo lutowanych. Ogólnie jak możesz to używaj zwykłych myszek, mniej problemów jest z nimi.
A sprawdzałeś czy te "szkiełko" nie jest zabrudzone? Jeżeli masz gwarancje, to tak jak mówiłem amb skorzystaj z tego jeżeli nie masz rozkręć i zobacz czy nie ma zabrudzeń..
Pokombinuj ze sterami.
Żadnych zabrudzeń nie ma, sterowniki instalowałem. Wygląda to na wadę urządzenia... Bez pudełka i tak nie oddam na gwarancję, więc nie wiem co mi zostało? Naprawa? To się w ogóle opłaca? Szkoda gadać...
Kuba czytając jakie masz objawy z myszką jedyne co mi przychodzi do głowy ( Podpinając doświadczeniem ) to źle ustawiona moc lasera ( Za mała ), Jedyne rozwiązanie w tym przypadku to rozkręcenie myszki i podkręcenie mocy o około 3-5 mm na potencjometrze lasera. Miałem kiedyś identyczny problem ale z wierzą, za Chu*** pana nie chciała mi czytać płyt od nowości, oddawałem ją na gwarancję dwukrotnie i technicy nie wiedzieli co jest nie tak. W końcu popytałem na forum elektroda co może być przyczyną i kilka osób wytypowało niepoprawne ustawienie mocy lasera. Rozkręciłem wierze ( tracąc przy tym gwarancję ) i metodę prób i błędów ustawiłem moc lasera poprawnie i sprzęt mi do dzisiaj działa :)
Stron: 1 2