24.12.2015, 17:31
Kiedyś koleżanka dała mi przepis na świetny blok czekoladowy. Zrobiłem go i wyszedł naprawdę rewelacyjny, więc postanowiłem się z Wami nim podzielić. Wesołych świąt!
Przepis:
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki wody
- 2 kostki masła
- 6 łyżek kakao ( nie instant) zwykłe gorzkie w proszku
- 500 g mleka w proszku ( nie instant !!!) moze być firmy łaciate lub takie w niebieskim opakowaniu
- 4 paczki herbatników
- bakalie jak kto woli
Wykonanie:
- Najpierw należy wstawić duży garnek na mały gaz i wsypać cukier z wodą... czekamy aż się rozpuści.
- Następnie wrzucamy 2 kostki masła czekamy aż się rozpuszczą i wsypujemy kakao.
- Gdy kakao się rozpuści ściągamy garnek z gazu i dodajemy mleko, szybko mieszając by nie było grudek.
- Herbatniki przelewamy do foremek (pudełka po lodach itp) wyłożonych siatkami/papierem, by potem wyjąc jak zastygnie.
- Po ostygnięciu wkładamy do lodówki, blok potrzebuje ok. 12 h by zastygnąć, więc lepiej robić to dzień przed lub jeść w formie płynnej