Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Poradnik Szachowy #1 - Podstawy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Podstawy Szachowe

Cel gry:
Celem gry jest zaatakowanie króla przeciwnika, po którym król nie będzie mógł uciec z atakowanego pola i/lub nie będzie mógł zostać zasłonięty przez figurę przeciwnika, a figura atakująca nie będzie mogła być w następnym ruchu zbita. To jest mat.

Remis może nastąpić w przypadku, jeżeli przeciwnika król nie będzie atakowany i przeciwnik nie będzie mógł wykonać jakiegokolwiek ruchu przez naszą nieodpowiednią grę. To jest pat.

Poruszanie się:
Pionek: Pionek porusza się o jedno pole do przodu, w pierwszym swoim ruchu z linii 2 lub 7 (zależnie od koloru) może poruszyć się również o dwa pola do przodu. Pionek bije i atakuje na ukos do przodu w prawo lub lewo.

Skoczek: Skoczek (tzw. Koń) porusza się w kształcie litery L: o dwa pola do przodu/w bok/do tyłu i jedno pole w bok. Jako jedyna figura może przeskakiwać przez inne.
[Obrazek: 84406j.jpg]

Goniec: Goniec porusza się o dowloną liczbę niezasłoniętych pól po skosie jednocześnie atakując te pola.

Wieża: Wieża porusza się o dowolną liczbę niezasłoniętych pól w linii prostej jednocześnie atakując te pola.

Hetman: Hetman (tzw. Królowa) porusza się o dowolną liczbę niezasłoniętych pól w linii prostej oraz skosie jednocześnie atakując te pola
[Obrazek: kh3agg.jpg]

Król: Król porusza się o jedno nieatakowane pole w okół własnej osi

Atakowanie króla rozpoczyna się w momencie, gdy figura koloru odwrotnego od koloru króla wejdzie w "zasięg" poruszenia się do niego (czyli pola zaznaczone na zielono na obrazkach wyżej).

To jest przykład atakowanego króla przez wieżę:
[Obrazek: f9k4w5.jpg]

W następnym ruchu:
a) król może odejść na nieatakowane pole
[Obrazek: lqik09.jpg]

b) Goniec może zasłonić atak wieży na króla
[Obrazek: uq94td.jpg]

c) Jeżeli byłaby figura mogąca zbić wieżę, mogłaby to zrobić.
Krótko i na temat. Rozumiem, że to w zupełności wystarczy aby móc grać?
(27.12.2015, 21:09)amb00 napisał(a): [ -> ]Krótko i na temat. Rozumiem, że to w zupełności wystarczy aby móc grać?

No nie za bardzo.
A ja mam pytanie- bo pionek porusza się z linii 2 lub 7 zależnie od koloru. Czyli który jak? :)
Każdy pionek swoje pierwsze posunięcie może wykonać o jedno lub dwa pola do przodu.
[Obrazek: pjmzkk.jpg]

i tak samo dla czarnych.
(28.12.2015, 12:03)Baron napisał(a): [ -> ]
(27.12.2015, 21:09)amb00 napisał(a): [ -> ]Krótko i na temat. Rozumiem, że to w zupełności wystarczy aby móc grać?

No nie za bardzo.

Co trzeba jeszcze wiedzieć?
Wg mnie takie postawy wystarczają do grania.
Potem trochę praktyki, umiejętności logicznego myślenia, osłanianie ważniejszych figur na zaś.
Można też się uczyć kombinacji na pamięć, ale wg mnie to jest bez sensu, brak tam rozrywki.
Co innego jak grają osoby umiejące porządnie grać.

Robo, a jak to jest do końca z tym jak zwykły pionek dojdzie do skraju planszy (początku planszy przeciwnika)?
Jak to jest z tą wymianą figur? To się oficjalnie praktykuje w turniejach?
Tak, jak pionek dojdzie do końca można wymienić go na: Hetmana, Wieżę, Skoczka lub Gońca