Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Kolory HTML - Tapeta
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Robisz opis na stronę główną chomika?
Reklamę do chomikowych rozmów?
Piszesz posta na forum?
Nie wiesz jak dobrać kolory?
A może ciężko Ci zapamiętać kody owych kolorów?

Ta tapeta jest właśnie dla Ciebie !
Kliknij tutaj !

Nie musisz już wchodzić na strony z paletami kolorów, czy też samemu próbować wpisać jakiś kod.
Wystarczy spojrzeć na swój pulpit.
To jeszcze nigdy nie było tak proste!

Ładnie zrobiona paleta kolorów. Od razu uczymy się łączyć kolory. Mały minus za to że to tapeta :( Nie można zaznaczać myszką, tylko trzeba przepisywać. Nie mniej jednak bardzo fajna rzecz.
Dużo do przepisywania nie ma ;)
Tylko 6 cyferek / literek.
Myślę, że i to będzie przydatne:
http://cloford.com/resources/colours/500col.htm

Karol

(16.01.2011, 02:17)admin napisał(a): [ -> ]Myślę, że i to będzie przydatne:
http://cloford.com/resources/colours/500col.htm

Także coś dołoże : Tester wybranych kolorów

TESTER KOLORÓW

BaRoNeQ

Lekki Flash wystarczy ..
Witam.
Czy zna ktoś może kody HEX kolorów użytych na chomikuj.pl - chodzi w sumie o jeden kolor używany jako tło opisu chomika (potocznie nazywane przez chomiki jako "menu"). Wiem że potral chomikuj.pl używa tła obrazkowego (gifu) w tym właśnie kolorze - ale mnie chodzi kod HEX tego koloru. Dodaję, że są używane dwa kolory (jeden ciemniejszy odcień tego koloru i ten znam: #FFF6D2 (to jest odcień tła używany w opisie plików) - ale jest też "ciut" jaśniejszy (bledszy) właśnie używany w "menu" - i tego nie znam. Niestety, metoda prób i błędów nie skutkuje (bo wiąże się z ciągłym wrzucaniem próbki koloru na hosting grafiki np. małego banerka i porównaniem kolorów do strony chomika. Niestety nie mogę trafić w ten sam kolor - pomimo mnóstwa prób.
Z góry dziękuję za pomoc - i w miarę możliwości proszę o informację także na PW
Dess - dostałeś odpowiedz w swoim temacie: http://odjechani.com.pl/Thread-Kody-HEX-...7#pid16867
Fajne to jest ale co zrobić gdy ujrzymy gdziekolwiek w internecie jakiś ładny kolor i nie wiemy jaki ma kod?

Jest tylko jeden najprostszy sposób aby go odgadnąć.

Sposób:

1. Musisz mieć zainstalowaną przeglądarkę internetową Mozilla Firefox.
2. Musisz zainstalować dodatek do Firefox'a o nazwie ColorZilla.
3. Po zainstalowaniu dodatku i ponownym uruchomieniu Firefox'a w lewym dolnym rogu okna przeglądarki ukaże się ikonka narzędzia o nazwie Pipeta:
[Obrazek: pipetav.jpg]

4. Teraz wchodzisz na stronę internetową gdzie odnalazłeś ładny kolor, potem klikasz lewym przyciskiem myszki na narzędziu Pipeta i kursor zmienia się na krzyżyk. Od teraz próbkujesz kolor klikając na nim raz lewym przyciskiem myszki:
[Obrazek: narzedziepipeta.jpg]

Strzałkami oznaczyłem najważniejsze elementy próbkowania (zaczynając od lewej):
- Podczas próbkowania tło ikonki programu zmienia kolor na ten próbkowany
- Podczas próbkowania kursor zmienia się na krzyżyk a obrazek który zawiera próbkowany kolor otacza się czerwoną ramką
- Podczas próbkowania na dolnej belce okna pokazują się informacje o danym kolorze, w tym kod html.

Gdy klikniesz na próbkowanym kolorze zostanie on zapamiętany.
Teraz klikasz na Pipecie prawym przyciskiem myszki.
Ukaże się menu kontekstowe a w nim:
[Obrazek: menupipety.jpg]

Teraz jeżeli potrzebujesz kod html tego koloru to wybierasz:
Kopiuj "#[kod koloru]" - w moim przypadku to "#FAC703"
Teraz kolor kopiuje się do schowka systemu Windows i możesz go wkleić gdziekolwiek zechcesz, np. korzystając ze skrótu klawiszowego Ctrl + V.

Zapamiętaj: wpisując kody html kolorów nie musisz ciągle pisać wielkimi literami.
Możesz pisać małymi literami bo #FAC703 to to samo co #fac703.