Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Blue Screen
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co zrobić żeby nie pojawiał się Blue Screen ? ( a tak przy okazji życzę wszystkim wesołych, pogodnych i rodzinnych świąt wielkanocnych:)

tonyviroos

Z takim pytaniem to do wróżki

Napisz konkretnie jaki masz sprzęt, jaki system, w jakich okolicznościach pojawia się BS

P.S
Wesołych Świąt
aha no zapomniałem, oto mój sprzęt :
Procesor:AMD Athlon II X2 250
Karta Graficzna:Nvidia GeForce 9600 GT
Pamięć RAM:2GB
System Operacyjny:Windows XP
( występuje np, kiedy gram w coś,a nieraz jak nic nie robie na kompie)
A możesz jakoś to nam wrzucić na forum?
kamilosPL napisał(a):Co zrobić żeby nie pojawiał się Blue Screen ?

Po prostu nie włączać komputera. :-P

A na poważnie to nie ma takiego uniwersalnego sposobu na BSOD.
Po prostu w momencie pojawienia się błędu krytycznego występuje BSOD i tyle.

Można jedynie wyłączyć automatyczny restart kompa po BSOD:

W Vista i Siódemce wygląda to tak: otwórz: Panel sterowania>otwórz: System>z lewej: Zaawansowane ustawienia systemu>karta: Zaawansowane>sekcja: Uruchamianie i odzyskiwanie>przycisk: Ustawienia>odznacz: Automatycznie uruchom ponownie>kliknij: OK>kliknij: OK>zamknij okno: System.
W XP jest prawie identycznie.
kamilosPL napisał(a):...występuje np, kiedy gram w coś, a nieraz jak nic nie robię na kompie...

Obstawiam w ciemno bad sectory na twardzielu albo uszkodzone banki pamięci.

Jeśli chodzi o gry to może występować konflikt sprzętowy z kartą graficzną ale to tylko moje przypuszczenia.

tonyviroos

Przyczyny Blue Screena:
1. Uszkodzona Pamięć
2. Przegrzewa się grafika - jeśli ma chłodzenie aktywne (wentylator) to obstawiam na przegrzewanie grafiki - ten model powodował BS w momencie zbliżenia się do temperatury krytycznej
3. Konflikt sterowników (też powoduje BS)
4. Przegrzewa się procesor
5. Bad sektory na HDD

To są najczęstsze powody występowania BS

Możesz sprawdzić temperatury podzespołów i wstaw tutaj to Ci powiem co może być przyczyną.
Programy do mierzenia temperatury znajdziesz w internecie np. EVEREST Home Edition, SpeedFan, HD Tune, Core Temp,
korzystałem z programu SpeedFan:
GPU 43C
Temp1 : 33C
Temp2 : 34C
Temp3 : 27C - 42c
HD0 : 30C
Core : 26C
Core : 43C
Ambient: 0C

tonyviroos

Temperatury wyglądają dobrze, zapoznaj się z poradnikiem, który napisałem i znajduje się tutaj: http://odjechani.com.pl/Thread-Metoda-na-BSOD-a
Jeśli nie będziesz wiedział jak sobie z tym porazić to pisz lub podeślij plik zrzutu pamięci.
ok dzięki Ci tonyviroos i wszystkim co mi pomogli, zajrzę do tego poradnika.
dwa tygodnie temu miałem ten problem komputer sie restartował
co zrobiłem zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej
i tym programem Uniblue DriverScanner 2011 zaktualizowalem wszystkie sterowniki
i pomogło nic sie nie dzieje od dwóch tygodni link do programu może komuś się przyda wadliwy link usunięty