Czy stosować calgon do pralki?
Czytałem wiele opinii na jego temat ludzi
używających i nie... i wiele opinii jest krytycznych.
Tzn. że jest to pic na wodę
Co dokładnie jest w tych opiniach? Po prostu, że ten calgon nie działa?
Kamień osadza się głównie na grzałce, wymiana grzałki to nie jest drogą sprawa, a regularny zakup tych środków owszem. Środki zmiękczające wodę działają, ale nie gwarantują tego, że kamień nie będzie się osadzał. Nie opłaca się używać środków zmiękczających wodę. Stosowanie tego typu środków jest opłacalne tylko i wyłącznie, gdy używamy bardzo drogiej pralki i mamy wyjątkowo twardą wodę. Profilaktycznie osoby znające się na rzeczy mogą oczyścić bęben i grzałkę raz do roku.
Dłuższe życie każdej pralki to... Fachowiec i naprawa.
(31.01.2016, 23:47)Swordancer napisał(a): [ -> ]Kamień osadza się głównie na grzałce, wymiana grzałki to nie jest drogą sprawa, a regularny zakup tych środków owszem. Środki zmiękczające wodę działają, ale nie gwarantują tego, że kamień nie będzie się osadzał.
Wszystko w tym temacie.
Kiedyś ktoś tam wyliczył, że stosując takie specyfiki do zmiękczania wody można po np. 5 latach wydać równowartość nowej
pralki. To w sumie wolałbym taką zakupić a nie wydawać na calgon, który nie należy do tanich i nie mieć nowej pralki a
niestety takie środki nie zagwarantują mi, że w pralce dzięki jego stosowaniu nie zepsuje mi się np. programator.
he he he
Mi calgon czy podobne środki strasznie niszczy ubrania. Może bardziej precyzyjne określenie byłoby przyspiesza ich zużycie. Mimo to staram się go używać co któreś pranie. Nie dodaje go do każdego prania.
Nie używam calgonu i pralka działa, moi rodzice używają i pralka im przestała działać z powodu kamienia