Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Nawigacja GPS
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, potrzebuję nawigację GPS, która będzie dla kierowcy, który jeździ bardzo dużo mówię tu o 1000km na dzień.
Poszukuję czegoś dość konkretnego. Trasy, którymi będzie się kierowca poruszać to Polska oraz Europa.
Cena do 800 złotych.
Chcę uzyskać konkretne oferty modeli,  proszę nie dawać propozycji sprzedaży.
Za wszelkie odpowiedzi dziękuje oraz pozdrawiam.
Ciężarówka czy osobówka?
Narazie busiki do 3.5 tony ale z racji tego, że za nie długo będę robił na ciężarówki wolałbym od razu coś kupić pod ciężarówki.
Powiem tak że 800 złotych za nawigację tylko na busy - szkoda kasy. Osobiście polecałbym kupić tańsze Mio 7550 z mapą Europy, dożywotnią aktualizacją map oraz jeśli się nie mylę trafficiem. Koszt takiej nawigacji ok. 550 złotych na teraz na busa wystarczy. Natomiast jeśli chodzi o późniejsze jazdy zainteresowałbym się instalacją iGO Truck. Ale zanim to wszystko polecam przejść się do większego sklepu i obejrzeć kilka firm tj. Mio, TomTom, Garmin oraz Becker i sprawdzić organoleptycznie który system map najbardziej Ci pasuje - wygląd, obsługa. Jest to bardzo istotne, sam ostatnio zakupiłem Garmina który kompletnie mi nie leży pod względem wizualnym i ni cholery nie mogę się na niego przestawić mimo iż to fajna 6 calowa nawigacja - 650 złotych w dupę.

Warto pamiętać że jeśli nawigacja pracuje na systemie Windows CE 5/6 istnieje możliwość wgrania innego systemu map (iGO, MapaMap, AutoMapa), natomiast niektóre nawigacje np. Garmin nie dają możliwości rozbudowy systemu o inne programy nawigacyjne - to ważne.

Podsumowując. Czy potrzebujesz systemu traffic (system informowania o korkach i utrudnieniach drogowych)? Czy w grę wchodzi samodzielne wgranie innego programu nawigacyjnego czy po prostu chcesz kupić nawigację i wszystko ma działać seryjnie? Jaka wielkość 5 cali, 6 cali?
B0hazard napisał(a):Czy potrzebujesz systemu traffic (system informowania o korkach i utrudnieniach drogowych)?

Nie koniecznie, aczkolwiek było by to dużym udogodnieniem.

B0hazard napisał(a):Czy w grę wchodzi samodzielne wgranie innego programu nawigacyjnego czy po prostu chcesz kupić nawigację i wszystko ma działać seryjnie?

Myślałem, żeby wgrać iGO primo tak jak było napisane, nie ufam seryjnym mapom od nawigacji myślę, że za dużo pomieszane jeśli tak nie jest to proszę mnie oświecić.

Jaka wielkość 5 cali, 6 cali?"
Wielkość nie ma znaczenia dla mnie.
Nie jestem pewien czy w Twoim przypadku to będzie najlepsze rozwiązanie ale możesz równie dobrze użyć smartfona/tabletu jako GPSa i na nim po prostu zainstalować odpowiedni program, wyjdzie taniej i bardziej uniwersalnie ;)
http://www.androidauthority.com/best-gps...id-357870/
Uciążliwe jest przekładanie kart na tablecie jak pojade dalej.
Chcę sprzęt dedykowany.