Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Myszka i klawiatura nie działa po powrocie z Windows 10 do 7
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Dzisiaj powróciłem do systemu Windows 7 z Windows 10 za pomocą funkcji powrotu, co jest dostępna przez miesiąc. Proces przebiegł udanie, tylko kilkanaście minut ładowania i miałem okno logowania Windowsa 7. Problem jest taki, że nie mogę ani ruszyć myszką, ani klawiaturą. Tych urządzeń jakby system nie wykrywa, przy starcie komputera zapala się podświetlenie, a gdy zacznie odpalać się Windows gaśnie.
Na BIOSie, czy Linuxie (z któ©ego teraz piszę) wszystko działa poprawnie.

Wiecie jak to naprawić? Czy zostaje odzyskiwanie systemu?
Na początek zobacz czy system działa w trybie awaryjnym.
Jak masz starą myszkę na port ps2, spróbuj jej użyć do przypisania sterowników do sprzętu USB, powinno ją złapać od razu. W ostatnim wypadku pozostaje Ci płyta instalacyjna, klawiatura i mysz powinny ruszyć, możesz spróbować podjąć próbę automatycznej naprawy, odpalić tryb awaryjny i zobaczyć jak zareaguje lub konsolę, gdzie użyjesz komendy sfc /scannow
.
W trybie awaryjnym również nie działa. Mysz jest na USB tak samo jak klawiatura i pad, które również się wyłączają po uruchomieniu windowsa.

Spróbuję wtedy przez automatyczną naprawę, a jak nie to będę musiał zrobić odzyskiwanie systemu.

---

Niestety na płycie instalacyjnej Windows 7 również nie wykrywa tych urządzeń USB. Nie mogę w ten sposób nawet przeprowadzić odzyskiwania systemu, ponieważ do tego też jest potrzebna myszka.

Podłączyłem również płytkę z instalatorem Windowsa 10 i tam wszystko działa normalnie...

Da się jakoś przywrócić system przez BIOSa ? Jedyne co znalazłem to ostatnia poprawna konfiguracja przy bootowaniu, ale system ładuje się cały czas poprawnie, więc to nie pomoże.
Przez biosa takich bajerów nie zrobisz, chociaż upewnij się, że masz tam uruchomione wsparcie dla urządzeń USB. Domyślam, że podłączałeś je już do różnych portów (2.0/3.0), a jak nie to to zrób. Jeśli masz inny komputer do którego możesz podłączyć dysk, spróbuj tam. Zawsze warto zachować starą klawiaturę, czy mysz PS2 na takie ewentualności, bo Winda ma wiecznie problemy z klawiaturami i myszami USB, szczególnie na systemach Win 7 i starszych. Np. u mnie jak uruchamiam system ponownie z Windows 10, a potem uruchamiam Win 7, muszę jeszcze raz uruchomić ponownie system z Win 7 do Win 7, by włączyły się urządzenia USB. Możliwe też, że masz jakieś pozostałości po Win 10, które przydałoby się skasować.

EDIT: Jedak tylko upgrade sterowników pomoże, chociaż nie zrobisz tego bez klawiatury i myszy, lub opcja naprawy z płyty.
Problem naprawiony po podłączeniu myszki starego portu PS/2.
Wystarczyło kliknąć tą myszką przycisk ZALOGUJ w windowsie i sterowniki zainstalowały się same. Geniusz Jakby nie mogły tego zrobić na ekranie logowania. Gdybym miał jedno konto to problemu by nie było, bo od razu przerzuciło by mnie do pulpitu.