Odjechani.com.pl

Pełna wersja: AdwCleaner - Brak internetu po użyciu programu | Rozwiązanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Otóż niedawno zauważyłem, że mam wirusa typu adware. Zaczęły się pojawiać natrętne reklamy prawie na każdej stronie internetowej. Wniosek był oczywisty. Pobrałem program AdwCleaner z oficjalnej strony producenta. Zainstalowałem. Użyłem. Po chwili komputer już się restartował. Gdy ujrzałem tapetę, uruchomiłem przeglądarkę, aby sprawdzić czy program zdołał usunąć niechcianego wirusa i ... tak usunął wirusa, ale przy okazji też połączenie z internetem.   Gniew

Generalnie szukałem na wielu polskich forach podpowiedzi co mogę zrobić w obecnej sytuacji, ale nic konkretnego nie znalazłem. Na pewnej zagranicznej stronce ktoś miał podobny problem i ostatecznie udało mu się go rozwiązać. Także o to co należy zrobić w takiej sytuacji:

1. Uruchom konsolę cmd jako administrator.

2. Wpisz: netsh winsock reset

3. Naciśnij enter i zrestartuj komputer.
Mi też się zdarzyło, że przez nieuwagę zainstalowałem sobie podobny tego typu syf. Nie używałem nigdy żadnych dziwacznych programów do usuwania tego ze względu na właśnie potencjalne późniejsze problemy i brak gwarancji skutecznego działania, wystarczy po prostu odpalić system w trybie awaryjnym i usunąć taki adware. Potem jeszcze musiałem ręcznie usuwać wtyczki z przeglądarek z tym syfem, ale ostatecznie doprowadziłem system do porządku :)