Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Nadajnik Orange a nadajnik PLAY
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie!

Mam dość nietypowe pytanie... 

W punkcie pierwszym... 

Jeżeli pomyliłem działy to z góry przepraszam. 

W punkcie drugim.... 

Posiadam Router LTE w sieci Orange Huawei B315. Niestety jak na ten moment nie mam podłączonej ani jednej zewnętrznej anteny... Zamierzam kupić antene 44 DB Antena na allegro 44  2 x 22 na dwa gniazda. Internet u mnie chodzi tak, że mogę mieć tylko jedną stronę odpaloną i nic więcej... Nawet na rozmowie na skypie rwie jak nie mam nic innego po uruchamiane a to przecież LTE... Porażka... Ale pomijając ten fakt i przechodząc do sedna... Do głównego nadajnika LTE ORANGE mam około 50 KM, zaś do nadajnika LTE PLAY mam 3.5 KM.

I teraz główne pytanie... Czy router może być podpięty na nadajnik PLAY czy musi być tylko ORANGE? 

Jednakże jest 3.5 km ode mnie jeszcze nadajnik ORANGE lecz na paśmie UMTS 2100 - z jaką prędkością by działało?

Pozdrawiam.
(08.05.2017, 02:06)pandokti napisał(a): [ -> ]I teraz główne pytanie... Czy router może być podpięty na nadajnik PLAY czy musi być tylko ORANGE? 
Jak masz kartę SIM od Orange, to tylko z ich sieci możesz korzystać. Nie słyszałem, aby można było korzystać z nadajników od innego operatora niż u tego, gdzie ma się tę kartę.
(08.05.2017, 02:06)pandokti napisał(a): [ -> ]Jednakże jest 3.5 km ode mnie jeszcze nadajnik ORANGE lecz na paśmie UMTS 2100 - z jaką prędkością by działało?
HSDPA używa standardu UMTS, więc według Wikipedii maksymalna prędkość to 21,6 Mbit/s. https://pl.wikipedia.org/wiki/High_Speed...ket_Access Ale pamiętaj, że to maksymalna prędkość.
Hm, czyli jakie byłoby najlepsze rozwiązanie? Czy zewnętrzna antena coś da? Chciałbym by internet był przynajmniej na poziomie 4 Mb/s by w miarę stabilnie chodził.
(10.05.2017, 12:07)pandokti napisał(a): [ -> ]Czy zewnętrzna antena coś da?
W przypadku, gdy nadajnik oddalony jest o 50 km, to nie dałbym sobie głowy uciąć, ale warto spróbować.
LTE jest oddalony o 50km, zaś UMTS jest dokładnie 3.5km dalej - Czy antene montować czy po prostu zmienić ustawienia routera?
O jakich dokładnie ustawieniach routera mówisz?