Witam gorąco.
Niedawno zaczęłam wykonywać prace w programie gimp i jeszcze nie jestem za bardzo obcykana, dlatego przychodzę z prośbą o poradę i z dwoma pytaniami.
1. Chciałabym zapytać czy do gotowej animacji (rozszerzenie .gif) dałoby się dodać jeszcze jedną animację?
2. Jeżeli dałoby się dodać jeszcze jedną animację to moje pytanie brzmi czy można byłoby zrobić tak, żeby było przejście z animacji na animację? Chodzi o to, żeby wyświetlała się jedna animacja z 3 sekundy i było przejście na drugą animację, która też wyświetlałaby się 3 sekundy i tak w kółko?
Proooszę o pomoc!!
Oczywiście odwdzięczam się plusikiem.
1. Można, po prostu otwórz tą animację w gimpie i będziesz miała te animacje jako warstwy.
2. Dajesz opcję: "Wyeksportuj jako..." dajesz rzecz jasna format .gif. Potem wyskoczy Ci okienko i zaznaczasz "Jako animacja" i tam masz opcje co jaki czas ma się powtarzać itd.
Mam nadzieję, że jakoś pomogłam.
Hmmm próbowałam tak zrobić, jednak nie bardzo dalej rozumiem.
Skoro da się do gotowej animacji dodać jeszcze jedną animację
to jak zrobić, żeby obydwie animacje otwierały się w jednej? Tego za bardzo nie rozumiem.
W ogóle da się tak? Napisałaś, że można, a o to mi cały czas chodzi.
Każdy gif składa się na warstwy, czyli klatki, dodając nowe klatki, tworzy się dalszą część animacji. Ja osobiście nie mogę u siebie zaimportować jednego pliku gif do drugiego, musiałbym kopiować warstwa po warstwie z jednego do drugiego, bo przy przeciągnięciu jednego gifa do drugiego, ten wrzucany się psuje, tzn psują się jego kolory, może akurat to problem z tymi konkretnymi plikami, nie wiem. Przy edycji animacji dobrze jest je zdeoptymalizować animację.
(18.05.2017, 15:56)Magia napisał(a): [ -> ]Skoro da się do gotowej animacji dodać jeszcze jedną animację to jak zrobić, żeby obydwie animacje otwierały się w jednej? Tego za bardzo nie rozumiem.
Trochę źle jarzę. Bo chodziło mi, że jak będziesz miała np: jakąś animację gif z internetu i wstawisz do Gimpa no to utworzą Ci się warstwy tych animacji i do nich możesz jeszcze coś pododawać.
Mi chodzi cały czas o to, żeby połączyć dwie animacje w jedną.
A napisz mi jak możesz, ale dokładnie, w jaki sposób mogę pododawać coś do tych warstw animacji?
(18.05.2017, 17:00)Swordancer napisał(a): [ -> ]Każdy gif składa się na warstwy, czyli klatki, dodając nowe klatki, tworzy się dalszą część animacji. Ja osobiście nie mogę u siebie zaimportować jednego pliku gif do drugiego, musiałbym kopiować warstwa po warstwie z jednego do drugiego, bo przy przeciągnięciu jednego gifa do drugiego, ten wrzucany się psuje, tzn psują się jego kolory, może akurat to problem z tymi konkretnymi plikami, nie wiem. Przy edycji animacji dobrze jest je zdeoptymalizować animację.
Dokładnie jest tak jak piszesz. Wrzucany się się psuje, tzn psują się jego kolory.
Czyli się nie da połączyć dwóch w jedną?
Piszesz "Przy edycji animacji dobrze jest zdeoptymalizować animację" - w jaki sposób? I jakie by to miało plusy, gdybym je zdeoptymalizowała?
Przepraszam za męczarnie, ale chciałabym się dowiedzieć coś więcej.
Deoptymalizuje (Filtry/Animacja/Deoptymalizuj) się animację gdy jej klatki zawierają tylko część pikseli, tzn te, które różnią się od tła, w ten sposób ma on mniejszy rozmiar, a po deoptymalizacji każda klatka ma pełną paletę pikseli. Jak się do grafiki dodaje nową animację klatka po klatce to działa, jak się wrzuca cały plik gif, to pojawia się problem, nigdy nie doszedłem do tego dlaczego.
Możesz spróbować użyć tego pluginu:
http://registry.gimp.org/node/28268
Wyeksportować wszystkie klatki do jakiegoś folderu i importować masowo do drugiego pliku gif.
Hmmmm, okay.
Chyba mi na razie wystarczy, dziękuję bardzo za pomoc!