Tworzę w ramach nauki niewielka aplikację pod Windows. Aplikacja jest pod platformę UWP i zapewne zostanie umieszczona w Microsoft Store. Służy do prostego ściągania i zrządzania tapetami. Udostępnia też zbiór wybranych tapet przeze mnie z licencją CC0 wybranych z pixabay i podobnych źródeł.
Nie mam pojęcia co umieścić na stronie głównej i co dodać jeszcze do aplikacji. Myślałem jeszcze o wsparciu unsplash, bądź innych portali ze zdjęciami CC0. Aplikację ograniczają uprawnienia w UWP, więc za wiele podziałać nie mogę. Chciałem wstrzyknąć wideo pomiędzy ikony a pulpit, by można było ustawiać wideo tapety, bądź jakieś środowisko 3D, ale udało mi się to tylko pod Windows Forms, na UWP nie ma szans. Co do reklam, można będzie zdjąć przez drobną opłatę.
Wideo z apki, by się zorientować w czym rzecz.
https://1drv.ms/u/s!ApQufeJ9WomUguJqx-SCU4KNf3d-Rg
EDIT: Jakby komuś oneshit nie chciał odtworzyć to trzeba pobrać.
Warto by zrobić jakieś API do tej aplikacji, które umożliwi tworzenie wtyczek dodających nowe strony. Każda strona na liście byłaby obsługiwana przez taką wtyczkę. To się przyda, gdy np. jakaś strona zakończy działalność(użytkownik może samemu ją "wymazać" z listy) oraz, gdy ktoś zechce dodać nowe strony bez czekania aż sam to zrobisz. Według mnie API jest potrzebne dla łatwego zapewnienia obsługi wielu stron, bo przetwarzanie każdej strony zapewne inaczej wygląda.
Każda strona ma swoje API, zwykle w architekturze REST i pisanie klasy do odczytywania wyłącznie publicznych zasobów, to pół godziny roboty. Mało jest jednak stron, które są godne uwagi jeśli chodzi o zdjęcia, szczególnie, że mi osobiście zależy wyłącznie na zdjęciach z licencją CC0. Jakby pixabay umarł, w co nie wierzę, bo ma się doskonale, to po jednej aktualizacji mogę tam wrzucić coś innego, np. unsplash. Wątpię by komuś chciało się cokolwiek dodawać samodzielnie do aplikacji. Założeniem tej apki jest m.in. prostota obsługi. Ma być szybko, łatwo i wygodnie.
Na razie na stronę główną wrzuciłem dzisiaj podgląd aktualnego tła Bing, losowe zdjęcie spośród wszystkich w zasobach lokalnych i pasek newsów. Myślę, że pasek newsów jest niezbędny pod info o zmianach i aktualizacjach. Jak ją wgram do sklepu, to spróbuje dodać możliwość wyłączenia reklam, bo niestety apka najpierw mus być w sklepie, by dodawać i testować systemy zakupów. Jutro też dodam system przeciągnij i opuść, by można było własne zdjęcia wrzucać do natywnych kategorii. Nic mi więcej nie przychodzi do głowy, więc czekam na kolejne pomysły. Dodam, że apka ma być prosta i żadnego logowania, czy uploadów nie będzie.
Hmm musiałbym dodać dodatkowy item do nawigacji i zrobić coś w rodzaju exploratora zdjęć. Po prostu przeciągałoby się katalog i ten lądowałby w tym miejscu jeśli zawiera obrazy. Nie wiem jednak, czy jest większy sens skoro eksplorator Windows w zupełności do tego wystarczy. To wymagałoby właśnie budowy całego eksploratora plików, z przyciskami wstecz itd, bo katalogi mogą zawierać subkatalogi itd. Trochę roboty.
Na dziś dodałem to:
https://i.imgur.com/NAihKvo.png
I to o czym wspominałem wcześniej. Można wrzucać pliki w kategorie. Jutro jeszcze dodam możliwość przeciągania z pixabay z automatycznym ściąganiem.
https://i.imgur.com/CAS4E0v.png